Regija

ZIMA JE POKAZALA ZUBE NA KRAJU VELJAČE Stabilizacije nema, pročitajte tjednu prognozu

0

Manje od dva dana nas dijele od kraja klimatološke zime, a veljača je na svome samom kraju odlučila pokazati svoju prevrtljivu ćud. Sredozemna ciklona u danima vikenda iza nas donijela je promjenu vremena.

Dok je u subotu padala kiša uz jako jugo na moru, u nedjelju je zapuhala bura, a u velikom dijelu zemlje pao je snijeg. Najobilniji snijeg ove zime pao je u Lici i Gorskom kotaru što je u cestovnom prometu izazvalo rijetko viđen kolaps.

Novi tjedan neće donijeti tako burne atmosferske procese kao što je to bio slučaj jučer, no dugotrajne stabilizacije nema, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

U ponedjeljak nas očekuje umjereno do znatno oblačno, povremeno uz oborine. U većini predjela oborine neće biti česte i obilne kao u nedjelju. Ipak na jugu Dalmacije lokalno može pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Dok će uz obalu povremeno padati kiša, u Zagori će biti i kiše i snijega, a iznad 500 metara nadmorske visine snijega. Puhat će umjerena do pojačana bura, još ujutro podno Velebita olujna. Najviše dnevne temperature od 4°C ponegdje u Zagori do 14°C na jugu Dalmacije.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u utorak. U većini predjela bit će suho. Puhat će slaba do umjerena bura, malo će ojačati navečer. Jutro hladnije, danju toplije s najvišim dnevnim temperaturama većinom od 9 do 15°C.

Ponovno nešto više oblaka očekuje nas u srijedu. Oborine će prvo zahvatiti jug Dalmacije, a danju će se prošiti na većinu predjela. Značajnije oborine se ne očekuju, a snježna granica bit će u Zagori oko 800 metara. Najviše dnevne temperature od 7 do 13°C.

Stabilnije će biti u djelomično sunčan četvrtak. U većini predjela bit će suho, tek lokalno uz koju kišnu kap. Ujutro i navečer slaba do umjerena bura, danju na moru levant ili kratkotrajno jugo. Toplije s najvišim dnevnim temperaturama od 11 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja bit će u petak i subotu. Iako će veći dio dana biti suho, povremeno je moguća slaba kiša, a u višim planinama i snijeg. U petak malo svježije uz slabu do umjerenu buru, u subotu malo toplije uz daljnje slabljenje vjetra.

Stabilnije i sunčanije bi moglo biti u nedjelju. Vjetar slab. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.