GradIzdvojeno

ZELENA POLITIKA Prvo električno vozilo za Grad Ploče

0

Grad Ploče odnedavno je opremljen prvim električnim automobilom koji će biti korišten za potrebe komunalnog redarstva. Automobil je marke Dacia, model Spring, kapaciteta baterije 26,8 kW/h koja omogućava doseg do 314 kilometara gradske vožnje.

Radi se o investiciji sufinanciranoj od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, vrijednoj 22.759,31 eura s PDV-om, od čega 35 posto iznosa sufinancira Fond.
Nabavka ovog vozila još je jedan korak ka zelenijim i održivijim politikama koje provodi Grad Ploče koji je tako među prvima u obalnom i južnom dijelu Hrvatske nabavio električno vozilo u cilju smanjena emisije štetnih plinova u atmosferu.

„Drago mi je što smo među tek nekolicinom gradova u Hrvatskoj uopće koji su za svoje potrebe nabavili električno vozilo. Našem voznom parku svakako je trebala obnova, pa je to bila prilika da iskoristimo mogućnost sufinanciranja i odaberemo održivije rješenje. Želja nam je da u zelenim politikama također budemo primjer dobre prakse regionalno, a nadam se kroz neke projekte i nacionalno“, rekao je gradonačelnik Mišo Krstičević.

Osim nabavke električnog vozila, Grad Ploče strateški razvija druge zelene projekte, od čega se mnogi projekti financiraju ili će se financirati dijelom ili u potpunosti iz dostupnih vanjskih izvora.
Među ostalim, to je projekt hortikulturnog uređenja šest zelenih javnih zona uključujući rivu i centralni park, ukupne vrijednosti nešto manje od pola milijuna eura s PDV-om, koji podrazumijeva gotovo 6000 novih sadnica i gotovo 5 km novog sustava za navodnjavanje što će biti sufinancirano od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za provedbu mjera prilagodbe klimatskim promjenama u iznosu od nešto manje od 400.000 eura s PDV-om, što čini 80% ukupno procijenjenih prihvatljivih troškova.

U tijeku je i sanacija deponija Lovornik, vrijedna 1.150.000 eura, od čega 60 posto također sufinancira Fond, a ostalo Grad Ploče te općine Gradac i Slivno.

Krajem 2022. godine dovršeno je hortikulturno uređenje i urbano opremanje parka Mali Milosavac vrijedno oko 200.000 eura s PDV-om, od čega gotovo pola sufinancira Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Osim toga, Grad je u proračunu za 2023. godinu predvidio 185.812 eura za energetsku obnovu zgrada, 33.180 eura za ugradnju solarnih elektrana na javne objekte, kao i još 14.600 eura za izradu dokumentacije za tu namjenu te 13.272 eura za sufinanciranje dokumentacije građanima za postavljanje solarnih elektrana na obiteljske kuće i obnovu fasada.