Politika i gospodarstvo

ZAPOSTAVLJENI OD STRANE “VELIKIH” Dubrovačko – neretvanska županija ostala na dva zastupnika u Saboru

0

Odlaskom Branka Bačića u Vladu broj zastupnika u Saboru iz Dubrovačko – neretvanske županije spao je na svega dva imena, gradonačelnika Dubrovnika Mata Frankovića i mostovca Boža Petrova. Franković ima svojih gradonačelničkih muka i njegovo sudjelovanje u saborskim raspravama svedeno je na minimum, uostalom jedan je od zastupnika koji se najmanje javljao za riječ, a Božo Petrov nije da se pretrgao brigom o problemima juga.

Branka Bačića u Saboru će inače zamijeniti Danica Baričević iz Splitsko – dalmatinske županije odakle i prevladavaju imena, ne samo kod HDZ-a, već i kod svih ostalih stranki, na izbornim listama u X. Izbornoj jedinici. Na HDZ-ovoj listi tako je na posljednjim izborima Dubrovačko – neretvanska županija bila zastupljena sa samo četiri od 14 imena. Uz spomenute Bačića i Frankovića, na listi HDZ-a bili su još Marija Vučković te župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić, valjda počasno, jer kao župan on ne može obnašati i dužnost saborskog zastupnika za razliku od gradonačelnika. Vučković je ministrica poljoprivrede, Dobroslavić ne može, osim ako se ne odrekne mjesta župana pa zapravo nikoga nije niti bilo iz Dubrovačko – neretvanske županije tko bi zamijenio Bačića po tom, županijskom ključu.

Zapostavljanje Dubrovačko – neretvanske županije kod sastavljanja lista za parlamentarne izbore nije naravno HDZ-ov ekskulzivitet, ni ostale stranke nisu se proslavile brojem kandidata s krajnjeg juga, piše Davor Mladošić.

Govori li to o odnosu stranki prema krajnjem jugu ili samo o izbornoj matematici pri kojoj se prednost daje kandidatima koji dolaze iz mnogoljudnije Splitsko – dalmatinske županije, a sami Split ima za gotovo 50 tisuća više stanovnika od cijele Dubrovačko – neretvanske županije?

Izborna matematika je nemilosrdna te je sasvim je očekivano da se odluke donose po njenoj računici, ali s druge strane da je jug Hrvatske iznjedrio još pokoje jako političko ime zadnjih godina zasigurno bi se i stranačke liste krojile prema jačini tih imena. No, nažalost jug Hrvatske trenutno ne „proizvodi” političare nacionalnog kova i značaja. Možda je najbliži tome trenutno Mišo Krstičević, gradonačelnik Ploča koji ima određeni utjecaj u vrhu SDP-a, ali sagledavajući političku scenu na krajnjem jugu suviše je optimistično očekivati nekakav dramaturški obrat u kojem bi iza zastora mogao izletjeti neki lik kojeg ne moramo voljeti, ali eto, barem da u politici mimo granica svoga grada ili općine nešto i znači.

Branka Bačića ne bismo mogli nazvati osobom koja dobro stoji kod površnog i prosječnog konzumenta hrvatske politike, osim ako nije simpatizer ili glasač HDZ-a. U genezu tog odnosa sad nećemo ulaziti, ali itekako bi bilo nepošteno reći da nije radio za jug Hrvatske. Sad ga jednostavno – nema tko zamijeniti, prenosi Dubrovnikpress.