Zabava i kultura

ZANIMLJIVO Pogledajte gdje se današnje područje Ploča nalazilo prije 240 milijuna godina

0

Planet Zemlja prošao je kroz razne promjene, stoga je teško zamisliti gdje su se današnji gradovi i države nalazili u davnim vremenima. Međutim, sada postoji virtualna karta koja vrlo precizno određuje gdje su neka mjesta bila u određenim razdobljima povijesti, čak i u vremenu dok su svijetom harali dinosauri.

Vizualizaciju je razvio znanstvenik Ian Webster koristeći paleogeografske karte i podatke o tektonskim pločama američkog geologa, dr. Christophera R. Scotesea, iz projekta PALEOMAP. Karta, koju možete pogledati na ovom linku, pokazuje kako je Zemlja izgledala prije 240 milijuna godina, kada su sve zemlje bile dio superkontinenta pod nazivom Pangea.

Međutim, korisnici mogu vidjeti i još dalju prošlost, sve do prije 750 milijuna godina, ali se za to razdoblje neće moći pronaći svi gradovi. Ako na primjer budete pretraživali Ploče, najdalji rezultati sežu u period od prije 240 milijuna godina.

S obzirom na to da karta prikazuje tako davna razdoblja, može se pogledati i kako se Pangea razdvajala na kontinente Euroaziju, Ameriku, Afriku, Antarktiku i Oceaniju.

Kako se koristi karta?

Za korištenje karte korisnici na računalima mogu upravljati svojim desnim i lijevim tipkama sa strelicama, a postoji i opcija u gornjem desnom kutu zaslona koja omogućuje prikaz važnih trenutaka u povijesti Zemlje, kao što su prve zelene alge, prve kopnene životinje i prvi dinosauri.

Oni koji žele potražiti svoju lokaciju, trebaju samo napisati naziv mjesta u tražilicu u gornjem lijevom kutu, gdje bi se trebale pojaviti opcije izbora, a nakon odabira pojavit će se crvena točka koja prikazuje traženu lokaciju na karti.