Politika i gospodarstvo

VOĆARI ODAHNULI Borba sa voćnom muhom se nastavlja: Sterilni kukci dolaze u Neretvu

0

Nakon informacija da se ove godine neće moći nabaviti sterilni kukci u sklopu projekta suzbijanja sredozemne voćne muhe oglasili su se Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) te ističu da se godišnje osigura dva milijuna kuna za nabavu sterilnih kukuljica.

Hrvatska i Španjolska jedine su zemlje na europskom kontinentu u kojima se provodi program SIT tehnike, a o kompleksnosti provedbe u smislu stručne platforme i zahtjevne organizacije svjedoči činjenica da agrumarski razvijenije zemlje nisu implementirale ovaj oblik suzbijanja tog ekonomski značajnog štetnika.

Kako je proizvodnja mandarina u Hrvatskoj izvozno orijentirana, gdje se oko 75 % ukupno proizvedenih mandarina izvozi, dijelom i u zemlje uvoznice s karantenskim zahtjevima prema ovom štetniku, osim direktnih šteta u voćnjacima, cilj je divlju populaciju i štete držati na razini suzbijanja, koja će osigurati nesmetani izvoz plodova ove, za Republiku Hrvatsku strateški važne kulture – pojašnjavaju.

Važno je istaknuti kako je samo u razdoblju od 2018. do 2022. godine utrošeno oko 10 milijuna kn za nabavu steriliziranih kukuljica sredozemne voćne muhe.

Do sada smo uložili iznimne napore da organiziramo neometanu nabavu i transport sterilnih kukuljica u cijelo vrijeme covid krize, kada su bili prekinuti lanci opskrbe i tijekom invazije na Ukrajinu, a posebno je bilo zahtjevno organizirati transport iz Izraela u vrijeme bombardiranja Tel Aviva 2021. godine, piše Slobodna Dalmacija.

– Čim nas je proizvođač kao dugogodišnji dobavljač obavijestio o prekidu proizvodnje, aktivno smo započeli sa traženjem drugog dobavljača te smo u intenzivnoj komunikaciji sa jedinim potencijalnim dobavljačima na svjetskom tržištu, institucijama iz Španjolske i Južnoafričke Republike, a pri čemu smo, u svrhu efikasnosti, uključili i naša veleposlanstva. Mogućnost nastavka primjene SIT tehnike ovisi o kapacitetima i spremnosti navedenih dobavljača za isporuku sterilnih kukuljica, a s hrvatske strane su osigurana značajna financijska sredstva i svi ostali preduvjeti. Uz navedeno, redovito provodimo monitoring odraslih oblika i ličinki štetnog organizma, s ciljem rane detekcije žarišta, aktivnosti suzbijanja masovnim lovom te istražujemo i druge alternativne metode suzbijanja sredozemne voćne muhe, navode iz Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a.

Odlučnost da se iznađe rješenje ogleda se i u financijskim sredstvima osiguranima u proračunu HAPIH-a za nastavak SIT aktivnosti u 2023. godini, u iznosu od preko 400 000€.

O ozbiljnosti pristupa problematici u dolini Neretve govori i zapošljavanje četiri djelatnika na neodređeno vrijeme u HAPIH-ovom Centru za zaštitu bilja u Opuzenu tijekom 2022. godine, koji su svakodnevno na terenu, posvećeni upravo ovim pitanjima.

Neposredno s terena imamo i informaciju od odgovornih poljoprivrednika koji marljivo sakupljaju svoje plodove i apeliraju na one koji to nažalost ne čine. Upravo neprovedba mjera sanitacije, koja se odnosi na nesakupljanje plodova, doprinosi širenju štetnika.

Također, upućujemo poziv proizvođačima da se udruže u proizvođačke organizacije, kako bi mogli, sukladno propisima Europske komisije, i dalje aplicirati za sredstva za mjeru potpore proizvođačima mandarina za postupak povlačenja s tržišta za slobodnu distribuciju.

Zaključno, na stratešku važnost poljoprivredne proizvodnje doline Neretve za Republiku Hrvatsku ukazuje i nedavni sastanak na temu projekta Centra za agrume kojeg su pokrenuli Dubrovačko-neretvanska županija, Regionalna razvojna agencija DNŽ Dunea i Zavod za mediteranske kulture Sveučilišta u Dubrovniku i koji će se u suradnji između spomenutih pokretača projekata, Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivrede i hranu ostvariti.