GradIzdvojeno

VIŠE OD PROJEKTA Program “Zaželi” osim zapošljavanja, zbližuje sudbine i stvara neraskidive veze

0

Grad Ploče već dugi niz godina kroz mjere aktivne politike zapošljavanja, kao i kroz projekte socijalnog i humanitarnog značenja podupire zapošljavanje socijalno osjetljivih skupina.

Projekt Zaželi danas za bolje sutra 3 ima za cilj nastaviti zapošljavati, posebno žene, pripadnice ranjivih skupina i ujedno nastaviti s prevencijom prerane institucionalizacije starih i nemoćnih, olakšavanju života u vlastitom domaćinstvu, a kako to zaista izgleda u praksi otkrili smo u razgovoru sa Gordanom Plećaš, Mirjanom Dropulić i Radislavkom Mateljak kojima je ovo druga godina sudjelovanja u ovom projektu.

Ono što je zajedničko zaposlenim ženama i krajnjim korisnicima je činjenica da jedni drugima pomažu, posebice u socijalnom aspektu.

Bez obzira što je prvotni cilj zapošljavanje, žene se u svakodnevnoj komunikaciji sa svojim korisnicima zbliže te su nam rekli da se osjećaju kao da su svi dio jedne obitelji, jer koliko god čovjek pokušavao odvojiti posao od privatnog, ipak se radi o ranjivim skupinama kojima više od fizičke pomoći ponajviše treba pažnje, tople riječi i osjećaja sigurnosti da se u bilo kojem trenutku imaju kome obratiti.

Zaposlenice imaju svoje radno vrijeme, ali ističu da im nije teško ni kada ih njihovi korisnici trebaju i van radnog vremena i kako im je žao što se prije nisu prijavile u ovaj hvalevrijedan projekt, koji se kako kažu, ne može usporediti s nijednim drugim poslom, jer se u njemu ponajviše iskazuje humanost i plemenitost.

Nisu se nikad umorile, a i same se, nakon dugog niza godina nezaposlenosti, konačno osjećaju kao dio zajednice, zajednice koja osim koristi za društvo posebno ističe ljubav prema ljudima.

U razgovoru za Klik Ploče, otkrile se nam i da postoji jako puno ljudi kojima je potrebna pomoć, ali se ne prijavljuju iz straha, boje se da će im se oduzeti mirovina ili naplatiti porez, stoga je od velike važnosti da se adekvatno informiraju i bez straha prijave za pomoć, koja je potpuno besplatna.

Očekivani rezultat projekta su zaposlenost 30 žena na šest mjeseci i na skrbi i pomoći čak 180 korisnika.

Osim što je cilj projekta unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih osoba, ujedno je i potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.