IzdvojenoRegija

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ sudjelovali na obilježavanju 30. obljetnice VRO Maslenica

0

Veterani 4. gardijske brigade DNŽ jutros su otputovali na obilježavanje 30.obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica.

Današnja svečanost obilježavanja 30.obljetnice akcije Maslenica je počela u Kašiću kod spomenika poginulim pripadnicima 3.gbr-Kune polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća za poginule branitelje.

Vijence i svijeće položila su brojna izaslanstva gradova, županija, vojske i policije te braniteljskih udruga. O teškim borbama prije 30 godina svjedoče i danas brojne ruševine. Poslije toga je uslijedilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Zelenog hrasta u Islamu Latinskom kod spomenika poginulim pripadnicima 4.gardijske brigade u akciji Maslenica.

Veterani 4.gbr DNŽ iz Metkovića posjetili su potom Paljuv gdje su položili cvijeće i zapalili svijeće kod spomenika poginulim suborcima pok. Mariju Glavoti i pok. Mariju Nikoliću-Kišu iz Krvavca. Sveta misa za poginule branitelje služena je u crkvi Zaštitnice kršćana u Paljuvu. Na putu za Novigrad veterani četvrte zastali su kod spomenika poginulim pripadnicima 2.gbr-Gromovima na ulazu u gradić gdje su zapalili svijeću. Zajedničko druženje veterana nastavljeno je u Novigradu.

Jedna od najuspješnijih vojnih akcija Hrvatske vojske Operacija Maslenica započela je u ranim jurarnjim satima 22. siječnja 1993. godine. Cilj akcije bio je povezati sjever s jugom Hrvatske pravcem Zadar – Maslenica – Karlobag i odbaciti srpske snage iz Rovanjske, Novskog ždrila, Maslenice i od magistrale Posedarje – Zadar. Akcija je bila ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja Hrvatske vojske.

Glavni ciljevi operacije ostvareni napadima postignuti su već nakon 72 sata, ali zbog pritiska međunarodne zajednice i prijetnji sankcijama zaustavljeno je napredovanje OS RH nadomak Obrovca i Benkovca. To su srpske snage iskoristile da se priberu, dovuku pojačanja i izvrše protunapad, koji je odbijen uvođenjem svježih snaga od kojih je jedan dio helikopterskim desantom prebačen iz Slavonije i uveden izravno u borbu. Snažnije borbe za dostignute crte i stabilizaciju bojišnice potrajale su još 2 – 3 dana.

Akcijom Maslenica hrvatska vojska oslobodila je 202 kilometara kvadratnih, a još 80 km kvadratnih oslobođeno je u operaciji Peruča koja se zbila potpuno neplanirano odmah iza opisane akcije HV-a.

Kao cjelina u sastavu 4.gardijske brigade u akciji je sudjelovala i A satnija ZNG Metković koja je tom prilikom imala jednog poginulog pok. Marija Nikolića-Kiša iz Krvavca i 17 ranjenih i ozlijeđenih pripadnika.

Foto: Branko Markota