Regija

VELIKA GOSPA U VELIKOM PROLOGU Sveta misa, procesija, tradicionalni sajam i nezaobilazna janjetina i kozletina

0

Već desetljećima blagdan Velike Gospe tradicionalno se u vrgorskom kraju slavi u Velikom Prologu

Veliki broj vjernika iz Vrgorske krajine, susjedne zapadne Hercegovine i doline Neretve dolazi na trodnevnice koje organizira Župa Uznesenje BDM Dusina-Veliki Prolog, a posebno od ranog jutra na sam blagdan kad se“ rijeke ljudi“ slijevaju starom Napolonovom cestom sa svih strana, neki od njih i bosi pješače kilometrima.

Velikom Prologu i pogledu s njega koji „puca“ na dva polja Rastok i Jezero, divio se i austrijski car Franjo Josip koji je tu prolazio 1875.godine.

Pored svete mise s procesijom, održava se već desetljećima i tradicionalni sajam, gdje se prodaje domaći luk, kapula, motike, dršci, kosori, sačure, krtoli… sve što svaka kuća treba i mora imati, ali i nezaobilazna je dobra pečena janjetina i kozletina.

Prema nekim procjenama više od 200 kozlina i janjaca platilo je glavom tijekom „derneka“ koji je ove godine zasjao u starom ruhu i punom sjaju.

Kroz Veliki Prolog u tri dana oko Velike Gospe prođe nekoliko tisuća ljudi, a narod ovog kraja voli svoju majku Mariju, koja je simbol poniznosti i pobožnosti, ali i opstanka hrvatskog naroda.

Tijekom blagdana Velike Gospe, pristižu brojni hodačasnici iz Hercegovine i doline Neretve kako bi ispunili svoje zavjete i nazočili euharistijskom slavlju. Odrazilo se to i na posjetu tradicionalnom sajmu koji se održava pored župne crkve, svi su tu mogli nešto pronaći za sebe. Drago nam je vidjeti da se, unatoč svim izazovima, uspijeva održati taj sajam koji ima dugu i bogatu tradiciju.