Crna kronika

Umro je Milo Hrnić

0

Nakon duge i teške bolesti umro je legendarni pjevač Milo Hrnić, doznaje Dubrovački dnevnik. Imao je 73 godine.

Hrnić je prodao više od milijun nosača zvuka, izdao je 20 albuma i preko 200 pjesama. Tri puta je tijekom 80-ih bio pobjednik Splitskog festivala s pjesmama Vrati se, Dalmacijo, ljubav si vječna i Dobra večer prijatelji, hitovima koji se i danas rado slušaju i pjevaju. Okušao se i u politici te je bio član Gradskog vijeća grada Dubrovnika, prvo kao čelnik HNS-a, a onda kao nezavisni vijećnik.

Dubrovčani su ga s Terezom Kesovijom 2004. godine proglasili pjevačem stoljeća grada Dubrovnika.

Rođen u glazbenoj obitelji

Rođen je u glazbenoj obitelji 3. veljače 1950. godine. Njegov polubrat Antun Simatović bio je osnivač Poklisara – gospel pop benda, aktivnog od 1974. do 1988. godine. Hrnić upravo za polubrata Antuna kaže da je bio njegov najveći glazbeni i životni uzor. Roditelji su Milu krstili imenom Bože, koje je dobio po djedu. Majka ga je od milja prozvala Milo pa su ga upravo po tom imenu poznavali prijatelji i profesori u školi. Ime je službeno promijenio tek kad se ozbiljno počeo baviti glazbom.

Nakon što je završio srednju školu Hrnić je otišao ploviti. 1965. godine je kao pomorac u Indijskom oceanu doživio strašno nevrijeme. Zajedno s ostatkom posade sudjelovao je u akciji spašavanja dvadeset lokalnih ribara koji su doživjeli brodolom i ističe kako je neopisiv osjećaj spasiti nečiji život, piše Biografija.com.

Hrnić taj događaj navodi kao jedan od najsretnijih u životu. Za ono što su učinili bili su proglašeni počasnim građanima luke Bombaj. Nakon višegodišnje prekooceanske plovidbe Hrnić je odlučio da više neće ići ploviti pa se posvetio svojoj najvećoj ljubavi – glazbi.

“Split je majka moje karijere”

Za vrijeme rata Milo se povukao sa scene iz obiteljskih razloga. Tad se zaposlio u jednom hotelu u Cavtatu i proveo deset godina baveći se turizmom jer, kako sam kaže, samo od pjevanja se nije moglo živjeti. Zbog bolesti i obiteljskih problema dulje je izbivao sa scene, ali je u prosincu 2008. napravio povratnički koncert u Splitu.

Iako je često naglašavao koliko voli svoj rodni Dubrovnik, za Split je govorio da je “majka” njegove karijere i da nema Splita i Splićana, da ne bi bilo ni njega. Upravo zato je bio izabrao Split kao grad u kojem je održao svoj povratnički koncert.

Sa suprugom Dubravkom, koja se također bavila glazbom, Milo Hrnić je u braku bio gotovo pedeset godina, a zajedno su imali dva sina, Srđana i Antu. Srđan je iznenadno preminuo 2020. godine.