Regija

U ZAGRLJAJU GRABOVICE Gradac/Vrisje: Do savršenog pogleda za manje od sat vremena

0

Vidikovci Vrisje nalaze se iznad Gradca i savršeni su za lagani bijeg u prirodu, obiteljski izlet, piknik, uvod u planinarenje, piše na svom profilu dvojac iz Life and Ventures, Andrea i Mario.

Cijela Makarska rivijera raj je za planinarenje. Njezin južni dio odlikuje se nešto nižim vrhovima i kraćim planinarskim turama savršenim za one koji tek kreću s planinarenjem, obitelji s djecom i slično. Do vidikovaca Vrisje vodi jedna takva laganija tura koja ne završava na planinskom vrhu nego na predjelu ispod grebena Grabovice. Vidikovci Vrisje nalaze se iznad Gradca, najjužnijeg mjesta Makarske rivijere, a do njih treba planinariti oko sat vremena. Staza je u odličnom stanju, a projektom su nedavno uređeni vidikovci i dijelovi staze na kojima su postavljene klupe i informativne table.

Na početnom dijelu staze prema Vrisju nalazi se i sportsko penjalište, jedno od najpristupačnijih na Makarskoj rivijeri. Penjalište iznad Gradca ima oko 10 smjerova i odlično je za one koji su tek zakoračili u svijet alpinizma i sportskog penjanja. Planinarska staza koja vodi na vidikovce Vrisje počinje s magistrale, 100 metara prije skretanja u Gradac (gledano iz smjera Ploča). Najbolje je parkirati na proširenju kod samog ulaza u Gradac. Vidikovci se nalaze na oko 340 metara nadmorske visine.

Osim Vrisja, na području općine Gradac nalaze se brojne planinarske staze i vrhovi od kojih se ističu: Sv. Paškal (715 m) i Sv. Ilija (773 m) iznad Gradca, Viter (769 m) iznad Zaostroga, Šapašnik (916 m) iznad Zaostroga i Sokolić (788 m) iznad Drvenika. U općini Gradac djeluje i planinarsko društvo HPD Adrion koje je nedavno izgradilo planinarsku kuću, jedinu na ovom dijelu Biokova. Suradnjom između Općine Gradac i HPD-a Adrion uređeni su i vidikovci Vrisje.

Kad jednom odete gore, sigurni smo da ćete se često vraćati 😍