Regija

TRI KRALJA DONOSE OLUJNO JUGO I KIŠU Nakon toga pripremite bunde, zima i bura cijeli sljedeći tjedan

0

Bližimo se kraju prvog tjedna 2024. godine, a zime još nema niti u tragovima. Tako se nakon toplog prosinca toplo vrijeme protegnulo i na početak siječnja.

Ipak, svi barometri u zemlji danas će bilježiti popriličan pad tlaka zraka što će biti siguran indikator približavanja sredozemne ciklone, i to iznad Genovskog zaljeva. Ova ciklona će se centrom premještati prema jugu apeninskog poluotoka, a potom preko južnog Jadrana i Otranta dalje na jugoistok, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Donosi nam dvodnevno jugo, kišu u subotu, a tek posljednjih sati nedjelje i postupno zahlađenje u Dalmaciji. Bit će to uvod u znatno hladniji sljedeći tjedan koji donosi primjerene siječanjske temperature, ali o bilo kakvoj posebnoj hladnoći ili snijegu u Dalmaciji nema govora. Ipak, bit će to konačan kraj dugotrajne i nezdrave topline.

Petak će još u početku biti djelomično sunčan, ali tijekom dana slijedi brzo naoblačenje. U drugom dijelu dana mjestimice će biti slabe i prolazne kiše. Ujutro će zapuhati jugo koje će danju naglo jačati, a popodne će biti vrlo jakih udara, ponegdje na moru blizu 90 km/h. Najniže temperature danas bilježit će se još u noći kada će biti od -1°C ponegdje u Zagori do 11°C na obali i na otocima. Najviše dnevne temperature bilježit će se kasno popodne i navečer kada će biti od 8 do čak 16°C.

Subota će, pod direktnim ciklonalnim utjecajem, biti oblačna. Ujutro su moguća suha razdoblja, popodne i osobito navečer kiše, ponegdje i pljuskovi s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 30 litara po metru kvadratnome. Puhat će jako jugo koje na moru može imati olujne udare preko 100 km/h. DHMZ je unutar sustava MeteoAlarm izdao narančasti stupanj upozorenja na moru zbog juga. Kasno navečer na krajnjem sjeveru Dalmacije i podno Velebita zapuhat će bura. Od jutra natprosječno toplo, a najviše dnevne temperature bit će od 12 do 17°C.

Nedjelja donosi znatno stabilnije vrijeme, a jugo će puhati u srednjoj i južnoj Dalmaciji još samo u noći. Dok će u većini krajeva biti suho, a kiše će još u početku biti na jugu Dalmacije. U drugom dijelu dana samo mjestimice može biti slabih i prolaznih pljuskova. Podno Velebita zapuhat će jaka bura s olujnim udarima, a umjerena do pojačana bura postupno će se proširiti na cijelu obalu. Iznimno toplo za dio godine, najviše dnevne temperature bit će od 13 do 18°C. Navečer pad temperature zraka.

Ponedjeljak donosi promjenjivo vrijeme s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Malo kiše bit će u prvom dijelu dana na krajnjem jugu Dalmacije. Puhat će umjerena do jaka bura, podno Velebita olujna. Bit će osjetno hladnije, ali neće posvuda podjednako zahladiti. Tako će danju biti od oko nule na kninskom području do čak 13°C na jugu.

Djelomično sunčano i suho s burom te još malo hladnije bit će u utorak. Ponovno malo oblačnije bit će u hladnu srijedu, a u drugom dijelu dana ponegdje su moguće slabe oborine. Hladnoća s burom će se zadržati do kraja tjedna, prognozira Dalmacija danas.