GradIzdvojeno

TOPLI OBROK U ŠKOLAMA U drugom polugodištu i u pločanskoj osnovnoj školi

0

Devetog siječnja, kada će i službeno početi drugo polugodište u osnovnim školama u Hrvatskoj, sve škole trebaju biti spremne za jedan besplatan obrok koji moraju osigurati za 311 tisuća djece.

Tako je to nedavno najavila Vlada i potvrdilo Ministarstvo, iako škole još čekaju službeni dopis, naročito zato što se bliže školski praznici, a škole se moraju organizirati i, uz sve ostalo, naručiti i hranu.

Kako neslužbeno doznajemo, i u pločanskoj osnovnoj školi bit će osiguran topli obrok za sve učenike.

Ovakva odluka će državni proračun koštati 550 milijuna kuna, prehranu će za učenike, kao i dosad, u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju, sufinancirati i organizirati će vlasnici i osnivači osnovnih škola, dakle jedinice lokalne samoprave, općine i gradovi, i to tako da će od drugog polugodišta osnivači dobiti 10 kuna po učeniku kako bi svakom učeniku osnovnih škola mogao biti osiguran barem jedan besplatan obrok.

Drugim riječima, bez obzira na to ima li škola školsku kuhinju ili ne, ima li blagovaonicu ili ne, svako dijete mora dobiti jedan obrok u danu.

Dakle, u onim školama koje nemaju kuhinju, ili je pak imaju, ali nemaju dovoljno prostora za blagovaonicu, za svakog će učenika biti osiguran mliječni obrok. A mliječni obrok ne podrazumijeva samo sendviče i voće, već sve što ne zahtijeva kuhanje. One pak škole koje imaju dovoljno prostora – velike kuhinje, kuhare i blagovaonice, deset kuna koje će dobiti za svakog učenika mogu upotrijebiti za pripremu toplog obroka za sve učenike u školi.