IzdvojenoRegija

TKO JE UKRAO LJETO? Dalmacija najhladnija u zemlji. Ipak, postoji i dobra vijest

0

Ljubitelji ljeta i vrućina u nevjerici promatraju vremenske prilike posljednjih dana. One više podsjećaju na jesen nego na prvi mjesec klimatološkog ljeta. Pri tome posljednja dva dana nebom nad velikim dijelom Jadrana dominiraju oblaci, često i grmljavinski.

Upravo takav scenarij imamo i danas. Na Jadranu prevladava oblačno, a glavnina oborinske mase je nad srednjom Dalmacijom. Pri tome najviše kiše, pljuskova i grmljavine ima na potezu od Lastova do Brača. Lastovo je oko 10 sati zahvatilo jače grmljavinsko nevrijeme s obilnim oborinama.

Zadnja 24 sata najviše kiše palo je na sjeveru Dalmacije, primjerice, u Bibinjama i Velikoj Paklenici preko 70 litara po metru kvadratnome.

S obzirom na to da je mjesečni prosjek za lipanj za obalne gradove Dalmacije oko 50 litara kiše po metru kvadratnome, nad osta lokacija je spomenuta količina već dosegnuta, a tek smo na početku mjeseca. Kako se ni sljedećih desetak dana ne vidi stabilizacija, ove količine nastavit će se povećavati, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju Danas.

Od ponoći pale su nove veće količine kiše na otocima. Primjerice, do 10 sati na Žirju je palo 45 litara po metru kvadratnome, U Veloj Luci 40 litara. Obilnijih oborina bilo je i na Braču i Hvaru.

S izuzetkom planinskog područja, srednja Dalmacija je danas prijepodne najhladnije područje u zemlji. Tako se u velikom dijelu Zagore, ali i na Korčuli bilježe temperature zraka od samo 16 stupnjeva.

Ovako obilne kiše sušta su suprotnost scenariju koji se događao posljednje dvije godine kada su i proljeća bila sušna, a suša se nastavila u ljetnim mjesecima. Ovako obilne i česte kiše dobro se odražavaju na vegetaciju u prirodi koja je najzelenija posljednjih nekoliko godina, a opasnosti od požara gotovo da nema, no loše se odražavaju da pojedine poljoprivredne kulture, uključujući vinovu lozu.

Za vikend 30 stupnjeva

Dobra je vijest da će u ostatku tjedna dominirati sunce, a popodnevni pljuskovi bit će rijetki i lokalnog karaktera. Prema kraju tjedna temperature zraka će u dijelu Dalmacije doseći 30 stupnjeva Celzijusa, piše Dalmacija Danas.