IzdvojenoRegija

TJEDNA PROGNOZA Stabilno i natprosječno toplo, za vikend moguće iznenađenje

0

Pomalo neobično se “ponaša” klima u posljednje vrijeme. Prateći vremenske prilike netko bi mogao steći dojam da smo ušli u razdoblje u kojem “umjerenost” sve rjeđe stanuje u našim prostorima.

Naime, ili nas prati izražena suša ili ekstremno kišovito vrijeme. Kao da se izgubilo ono “između”. Tako je od posljednja značajna oborina pala prije skoro više od mjesec dana i to nakon izrazito kišnog siječnja. Njemu su prethodili vrlo kišni studeni i prosinac, a prije toga izražena suša s izuzetkom rujna.

I temperaturno smo uglavnom i razdoblju izraženije natprosječne topline, no prvi dio veljače obilježila je izraženija hladnoća.

Kako prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas, novi tjedan većim dijelom donosi nastavak stabilnog i natprosječno toplog vremena. No, krajem tjedna polje visokog tlaka zraka nad našim dijelom kontinenta sve će se više narušavati, a do promjene vremena moglo bi stići u dane vikenda, osobito u nedjelju.

U ponedjeljak, utorak i srijedu bit će stabilno i djelomično sunčano vrijeme. Ujutro je ponegdje moguća magla, a osobito na moru sjeverne Dalmacije može biti i cjelodnevne magle ili niske naoblake. Bit će tiho ili uz slab dnevni vjetar, krajem dana na moru zapadnih smjerova.

Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od -1 do 4°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C. U područjima s maglom bit će malo hladnije.

Četvrtak donosi nešto više oblaka u odnosu na prethodne dane, a osobito je nad otvorenim morem moguća povremena rosulja. Vjetar i dalje slab. Jutro malo toplije, najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Promjenjivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima bit će u petak. Mjestimice će biti prolazne i slabe kiše. Ujutro tiho, a u drugom dijelu dana zapuhat će jugo koje će navečer početi jačati. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Promjenjivo oblačno s kraćim sunčanim razdobljima bit će u petak. Mjestimice će biti prolazne i slabe kiše. Ujutro tiho, a u drugom dijelu dana zapuhat će jugo koje će navečer početi jačati. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Promjenjivo s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblje će biti u subotu. Iako će biti većinom suho, malo kiše može pasti osobito na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana. Puhat će jako do vrlo jako jugo. Jutro toplije, danju većinom od 12 do 17°C.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, ali i pljuskove s grmljavinom, bit će u nedjelju. Lokalno će pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Ujutro će puhati jako jugo s olujnim udarima, na sjevernom Jadranu moguća jaka do olujna bura. Ujutro toplo, a u drugom dijelu dana osobito na sjevernom Jadranu postupan pad temperature zraka.

Izgledi vremena za sljedeći tjedan još nisu jasni, no moglo bi ponovno biti hladnije, prognozira Dalmacija danas.