0

Tek su četiri dana prosinca iza nas, a dio Dalmacije već je dosegao ili čak prešao mjesečni oborinski prosjek. U Dalmaciji u prosincu prosječno padne 100 do 140 litara kiše po kvadratnom metru, a brojna su područja već dobila preko 100 litara.

Primjerice, Trogir je dobio 110, Vela Luka, Murter, Vodice 130, a Ljubitovica u trogirskom zaleđu 142 litre kiše po kvadratnom metru.

Oborine prva 4 dana prosinca (Pljusak.com)

Vrlo nestabilno vrijeme nastavit će se i sljedećih desetak dana, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas. Dominantan utjecaj na vrijeme imat će ciklone, a najveći dio dana puhat će jugo što znači da će nas pratiti nešto toplije vrijeme od prosjeka za dio godine. Ipak, na samom kraju tjedna moguć je umjeren pad temperature zraka.

Ponedjeljak će biti promjenjivo oblačan, ali uz znatno više suhog vremena u odnosu na prethodne dane. No, mjestimice će i dalje biti slabe kiše, osobito na sjeveru Dalmacije i na moru. Puhat će umjereno jugo koje povremeno na moru može biti pojačano. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od 6 do 11°C, uz obalu i na otocima od 11 do 15°C. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 17°C.

Utorak donosi nastavak promjenjivog vremena. Kiša će vjerojatnija ujutro i u prvom dijelu popodneva, a prema kraju dana djelomično razvedravanje uz dosta suhog vremena, osim na jugu Dalmacije. Jugo će puhati do jutra, zatim će prestati i okrenuti na slab vjetar promjenjivog smjera. Najviše dnevne temperature većinom od 12 do 16°C.

U srijedu ponovno oblačnije uz čestu kišu. Mjestimice će tijekom dana pasti preko 30 litara kiše po kvadratnom metru. Ujutro slaba bura ili levant, popodne će ponovno okretati na umjereno jugo. Jutro neznatno svježije, najviše dnevne temperature zraka od 10 do 15°C.

Promjenjivo nas očekuje i tijekom četvrtka. Bit će umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu. Ipak, obilne oborine se ne očekuju. Puhat će umjereno do pojačano jugo. Najviše dnevne temperature zraka od 10 do 15°C.

Petak će biti najvjetrovitiji dan u tjednu. Bit će oblačno uz čestu kišu, ponegdje i obilniju praćenu grmljavinom, a puhat će pojačano i jako jugo koje će u drugom dijelu dana na moru imati vrlo jake udare. Od jutra toplije, a najviše dnevne temperature zraka od 12°C ponegdje u Zagori do 18°C na jugu.

Niti vikend neće proći bez kiše. U subotu pretežno oblačno uz čestu kišu, a lokalno će biti i izraženijih pljuskova s grmljavinom. Lokalno će pasti preko 50 litara kiše po kvadratnom metru. Ujutro jugo i oštro, slabit će danju. Bit će i dalje relativno toplo, ali na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana navečer postupan pad temperature zraka.

U nedjelju još u noći kiša, a u planinama će kiša prijeći u snijeg. Tijekom dana prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Na sjevernom Jadranu će puhati umjerena do jaka bura, a južnije od Šibenika vjetar neće biti značajan. Postupno hladnije, osobito navečer.

Više u kategoriji Regija