Politika i gospodarstvo

TEŽAK UDAR NA GRAĐANE Od ožujka sve poskupljuje 10 posto

0

I kad smo se već nekako priviknuli na novogodišnji rast cijena, čini se da nas pravi val poskupljenja tek očekuje. Veliki dobavljači najavili su trgovcima čak 60 novih cjenika, a RTL Danas doznaje da od ožujka sve poskupljuje 10 posto!

Od mesa, preko wc papira i banana, do sokova i kave – poskupljuje baš sve, i to bez iznimke.

‘Poskupljenje je sigurno i na to treba računati. Vi ne možete inflaciju zaustaviti, to je isto kao da pokušavate zaustavljati plimu. Plima kada dođe, ona dolazi i nemate tu snagu da je zaustavite, ista je stvar s inflacijom – ona pokriva sve’, kazao je Branko Roglić, vlasnik grupacije Orbico.

Prvi čovjek najveće tvrtke za distribuciju u zemlji tvrdi da će sve biti još skuplje.

‘Ja očekujem da će poskupljenja biti do 10-ak posto. Neki proizvodi poskupjet će više, neki će poskupjeti manje. Ljudi moraju znati da će poskupljenje biti i neka se na to pripreme’, istaknuo je Roglić.

Dobavljači ne popuštaju, tvrde da se poskupljenja više ne mogu odgađati. Nove cijene na policama dočekat će nas za manje od dva tjedna.

‘Radi se o 60-ak dobavljača – o povećanjima koja će stupiti na snagu 1. ožujka, neka će stupiti na snagu u travnju – do onda imamo najave novih cjenika’, kazao je Martin Evačić, predsjednik HUP-Udruge trgovina

‘Uglavnom se tu radi o proizvodima iz uvoza i to bi značilo za trgovce da će morati korigirati svoje maloprodajne cijene, a za kupce da će te proizvode u budućnosti na policama pronalaziti po nešto višim cijenama’, istaknuo je Ivica Katavić, predsjednik Udruženja za trgovinu HGK.

Rekordna inflacija teško je pogodila građane, pa su i trenutačne cijene za mnoge previsoke. S trenutačnim cijenama poslovanje je neodrživo, tvrde trgovci, ali i distributeri.

‘To je balon koji se napuhava i on će eksplodirati, to je sigurno. Mi distributeri nastojimo da ne poskupljujemo svoj posao, da samo prenesemo cijenu koju dobijemo od naših proizvođača, ja se nadam da ćemo u tome uspjeti i da ćemo cijene koje dobijemo od naših proizvođača prenijeti bez dodatnog poskupljenja’, zaključio je Branko Roglić.

Nova poskupljenja očito stižu, a Vladina bijela lista može ih tek zabilježiti.