GradIzdvojeno

TEČAJ “JUNIOR – SPASILAC” u organizaciji Crvenog križa Ploče

0

Gradsko društvo Crvenog križa Ploče, u suradnji s Hrvatskim Crvenim križom, u sklopu projekta „Sigurnost na vodi“, organiziralo je po prvi puta tečaj junior-spasilac.

Tečaj, u trajanju od tri dana, uspješno je prošlo 8 polaznika, učenika sedmih i osmih razreda. Tečaj su vodili Tanja Marinković/ Služba spašavanja života na vodi i ekološke zaštite priobalja i Ivan Jurić/koordinator spasilačke službe Dubrovačko-neretvanske županije. Tijekom spasilačkog obučavanja polaznici su uspješno svladali vještine u vodi (plivanje, ronjenje, samospašavanje, skokove, tegljenje utopljenika i tehnike spašavanja), zatim vještine koje budući spasioci moraju poznavati izvan vode (komunikaciju s radiostanicama, ručnim signalima i međunarodnom abecedom), ali i osnove pružanja prve pomoći kojima ih je podučila djelatnica GDCK Ploče (postupke održavanja života, postavljanje u bočni položaj te zbrinjavanje rana i lomova).

Osim predavanja, polaznici tečaja praktični dio nastave odradili su na bazenu.
Nakon dva dana teoretske i praktične nastave, svi polaznici trećeg dana su uspješno položili teorijski i praktični dio ispita i time stekli diplome junior-spasilac.

Ovim tečajem pokušava se predočiti djeci prava slika o spasiocima kako bi se jednom kada postanu punoljetni mogli odgovorno baviti ovim zanimanjem. Projekt Sigurnost na vodi provodi se u Gradskom društvu Crvenog križa Ploče od 2017. godine, a ove godine po prvi puta je organiziran Tečaj junior – spasilac.

“Pohvale svim sudionicima, prvenstveno na lijepom ponašanju. Surađivali su i sudjelovali u svim aktivnostima. Čestitamo im na uspješno položenom tečaju i želimo da, ako se nađu u situaciji za koju su obučeni, uspješno primjene usvojena znanja i vještine” – poručili su iz Crvenog križa Ploče.