IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

SVI KOJI IMAJU 20 MASLINA UPISUJU SE U REGISTAR Nova pravila oko dokazivanja ekstra djevičanskog maslinova ulja

0

Ove godine bit će uspostavljen katastar maslinika. Dobra je to vijest za sve maslinare nakon sastanka odbor za maslinarstvo Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) sa ministricom poljoprivrede Marijom Vučković i njezin suradnicima, na kojem se razgovaralo o budućim natječajima u sektoru maslinarstva, problematici dokazivanje ekstra djevičanskog ulja (vezano uz poticaje), subvencioniranju rješavanja imovinsko pravnih odnosa oko zemljišta (kako ne bi bilo brisanja iz ARKOD-a), te legalizaciji bušotina za navodnjavanje, piše Dubrovački vjesnik.

– Sastanak je bio konstruktivan jer su usvojeni određeni zaključci s točno određenim vremenskim terminima, odnosno definirano je koji je krajnji rok da se oni provedu. Nakon Covida potrebno je intenzivirati sastanke sa čelnicima Ministarstva, jer su susreti zbog korona krize bili prekinuti, a jedan od zaključaka je da će se takvi sastanci održavati jednom mjesečno na različitim lokacijama u Mediteranskoj Hrvatskoj, budući da prošle godine nije bio održan niti jedan sastanak, izjavio je predsjednik odbora za maslinarstvo HPK Damir Buntić.

Sandra Zokić, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede izrazila je zadovoljstvo sastankom te je najavila kako će se tijekom 2023. uspostaviti registar maslinika, kojim će prethoditi donošenje pravilnika. Najavili je i mogućnost da Ministarstvo poljoprivrede pronađe način sufinanciranja imovinsko pravnih odnosa, a kroz javni poziv i iskaz interesa vidjet će se koje su interesi poljoprivrednika.

– Dogovorili smo kontinuirane sastanke na različitim lokacijama oko problematike vezan za mediteranski poljoprivredu, a razgovarali smo među ostalim i oko potpora za maslinovo ulje. Dotakli smo se i nekih međuresornih pitanja, a Ministarstvo poljoprivrede će organizirati sastanke vezano za problematiku komine i vegetativne voda, kao i legalizacije bušotina za navodnjavanje maslinika, na kojima ćemo zastupati interese poljoprivrednike, kazala je Zokić.