Crna kronikaIzdvojeno

Suđenje liječnicama za smrt dječaka Gabrijela počinje tek u svibnju. Umro je 2018. godine

0

Četiri i pol godine nakon smrti dječaka Gabrijela Bebića iz Metkovića počinje suđenje liječnicama i medicinskoj sestri koje DORH tereti da su skrivile njegovu smrt.

– Početak glavne rasprave zakazan je za dan 22. svibnja 2023. te će se, pored prije navedenog dana, rasprava održavati i 23. te 24. svibnja 2023. godine – otkrio je za 24 sata glasnogovornik Općinskog suda u Dubrovniku Vlaho Bošković.

Gabrijel je preminuo u prosincu 2018. godine, a suđenje počinje točno godinu dana nakon potvrđivanja optužnice protiv tri liječnice i jedne medicinske sestre koje DORH sumnjiči da su skrivile njegovu smrt, naime, optužnica je potvrđena 11. svibnja 2022. godine.

Podsjetimo kako je Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću 11. veljače 2021. nakon provedene istrage podiglo optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem. Optužnica je potvrđena tek u svibnju 2022. godine.

Dosad nije održano niti jedno ročište. Sudski proces prebačen je u Dubrovnik jer su se svi suci iz Metkovića izuzeli.

U prosincu nam je odgovoreno s Općinskog suda u Dubrovniku da ročište tad još nije bilo zakazano, a to su pravdali time da im je postupak dodijeljen tek u lipnju 2022. godine.

Tad su još naveli kako je očekivano da će prvo ročište biti zakazano u prvoj polovini 2023. godine.

U optužnici stoji kako se ‘Okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate s tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke’.

‘Prvookrivljenica (1988.) je 9. prosinca 2018. i drugookrivljenica (1989.) 10. prosinca 2018., kao dežurne liječnice Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije (Ispostava Metković), tereti ih se, propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta te primijeniti terapiju djelotvornim lijekovima i poduzeti daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju.

Tereti ih se da su dijete vratile na kućno liječenje, a u tim okolnostima četvrtookrivljenica (1972.) je 10. prosinca 2018., tereti ju se, odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenici (1984.) kao medicinskoj sestri pedijatrijske ordinacije se stavlja na teret da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugrožen, niti obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.’, stoji u priopćenju Općinskog državnog odvjetništva koje je objavljeno u veljači 2021.

Gabrijelova obitelj od njegove smrti u prosincu 2018. čeka pravdu.

– Moj Gabrijel je otišao na način kako je otišao, u bolnim mukama onu večer u Splitu u bolnici. I zadnji put kad sam mu na stomak glavu stavila i rekla mu: ‘Gabrijele, sine, izdrži ako možeš, ako ne, majka se na tebe neće ljutiti’, njemu su iz očiju suze krenule. Otišao je radi onih koji i danas rade na Hitnoj u Metkoviću – ispričala je Gabrijelova majka Ivana Bebić.

Cijeloj obitelji neopisivo je teško zbog činjenice što toliko dugo čekaju da krivci za smrt njenog sina snose odgovornost.

Gabrijelovi roditelji nadaju se da će osobe koje se smatra odgovornima da su uzrokovale njegovu smrt, za to i odgovarati.

– Pravda je spora, ali dostižna, nadam se da će sve proći pravedno i da će krivci odgovarati. Najteže je što oni slobodno šeću gradom, ja ih gledam, a oni se smiju – rekla je Gabrijelova majka Ivana Bebić za 24 sata.