Crna kronikaIzdvojeno

STRAVA IZA BIOKOVA ‘Psi nam ugibaju u mukama, neki pacijent baca otrov oko sela, stradao je i konj na paši!‘

0

Trovanje pasa na području Imotske krajine postala je uobičajna praksa bolesnih umova kojima patnje životinja očito pričinjavaju nekakvo čudno zadovoljstvo ili može biti jal iz samo njima poznatih razloga.

Nakon što je prije tri godine uz pomoć otrovnih mamaca u Lokvičićima, kasnije u Slivnu, a onda i u Krivodolu, otrovano čak sedam lovačkih pasa, godinu kasnije slično se dogodilo na graničnom području šestanovačke i zagvoške općine. Najnoviji pomor zbio se u Krstaticama gdje je nastradalo osam pasa od čega je šest uginulo, piše Slobodna Dalmacija.

Prema saznanjima Ivice Buljubašića, dugogodišnjeg lovočuvara Lovačke udruge “Zec” iz Zagvozda, na licu mjesta uginuo je i konj koji se tih dana nalazio na paši nedaleko od krstačkih zaseoka.

Otrovni mamci su navodno bačeni iz automobila, jer je većina njih pronađena uz prometnicu koja povezuje Gornje Raščane s Krstaticama. Tamošnji su lovci po dojavi krenuli u obilazak terena i tom je prilikom pronađeno nekoliko sumnjivih smotuljaka za koje se kasnije utvrdilo da se radi o otrovnoj supstanciji.

Tijekom posljednjih nekoliko godina ovo je treći slučaj trovanja domaćih životinja i lovačkih pasa na području općine Zagvozd. U svim dosadašnjim situacijama počinitelji nikada nisu pronađeni već se, naprotiv, s tom opasnom praksom nastavilo još intenzivnije.

– Ne znam što da vam kažem. Nažalost, imamo slučajeva trovanja. Je otrov namijenjen predatorima ili psima, teško možemo dokućiti.

U svakom slučaju nije dopustivo. Smatram da je to učinio netko vrlo vješt i dobro upućen u lovačku strategiju. Taj netko je najprije ugasio kameru postavljenu u lovištu, a zatim počinio ovo nedjelo – smatra Buljubašić.

Dražen Mirkut, predsjednik Lovačke udruge, također je potvrdio trovanje pasa na zagvoškom lovnom području. Međutim, bez jasnih pokazatelja tko i iz kojeg poriva radi ovakva nedjela, lovcima su ruke vezane, prenosi Slobodna.

Otrovna supstancija umiješana u hranu pronađena je uz cestu Krstatice-Gornje Rašćane