Regija

STIGLA ZIMA Udari bure do 155km/h, na Dinari -15 stupnjeva

0

U većem dijelu Dalmacije nedjelja je osvanula uz pretežno sunčano vrijeme, posebno na obali i otocima, dok nešto više naoblake ima na području Zagore. Minimalne temperature kretale su se uglavnom od -5 do 0°C u Zagori, te od 1 do 4°C na obali i otocima.

Najhladnije postaje bile su Dinara-Sinjal s -14.7°C, te Mosor-Veliki Kabal s -10.3°C, dok su najtolije Komiža, Hvar i Supetar s 4°C.

Noć i jutro obilježila je olujna, na udare i orkanska, bura. Najjači udar vjetra izmjeren je u Splitu oko 22 sata i iznosio je 155 km/h, sa srednjom brzinom vjetra od 97km/h. Podsjetimo, najjači udar bure ikad u Splitu bio je 176.5 km/h izmjeren 23. veljače 2019. u 2 sata ujutro.

Ostatak dana očekuje nas pretežno sunčano vrijeme uz umjerenu do jaku, a mjestimice i olujnu buru i tramontanu. Maksimalne temperature kretat će se uglavnom između 5 i 8°C.

Meteoalarm i upozorenje Pomorskog meteorološkog centra Split

Za danas je na području obale i otoka cijele Dalmacije izdano crveno upozorenje putem Meteoalarma zbog orkanske bure i tramontane.

– Jaka i vrlo jaka, mjestimice olujna bura i sjeverni vjetar, malo će oslabjeti prema kraju dana i u noći. Najjači udari vjetra 35-80 čvorova (65-150 km/h). Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu – stoji u upozorenju DHMZ-a.

Pomorski meteorološki centar Split upozorava na more 6.

– Udari bure i sjevernog vjetra 35-60, ponegdje i do 80 čvorova. More ponegdje 5 na otvorenome moguće i 6 i to uglavnom na južnom i srednjem Jadranu – stoji u upozorenju, koje prenosi Dalmacija danas.