IzdvojenoRegija

SRCE ZIME Meteorolozi najavljuju novo zahlađenje

0

Ciklona nad Sredozemnim morem popunjava se i premješta prema sjevernoj Africi. U višim slojevima atmosfere zadržala se kaplja nestabilnog vlažnog zraka koja u višim slojevima atmosfere vuče hladan zrak sa sjevera prema jugu. Do kraja tjedna centar ciklone će se spustiti nad sjevernu Afriku, spojiti s poljem niskog tlaka nad Saharom, regenerirati, produbiti se i vratiti kao nova ciklona nad istočni dio Sredozemnog mora, prognoza je Bojana Lipovšćaka za N1.

Jutros je najviše snijega izmjereno na Zavižanu 106 centimetara, na Puntijarki na zagrebačkoj gori 75, a u Gorskom kotaru od 40 do 80 centimetara.

Danas prijepodne u unutrašnjosti pretežno oblačno, samo je rijetko moguća slaba kiša. Na Jadranu djelomice sunčano, s burom na sjevernom Jadranu, a jugom na srednjem i južnom. Jutarnje temperature u unutrašnjosti su od -1 do 4 , u planinama oko -3, a na Jadranu od 4 do 8 stupnjeva.

Poslijepodne u unutrašnjosti pretežno oblačno i maglovito bez oborina, navečer je moguća rosulja iz magle. Na Jadranu djelomice sunčano razdobljima uz jaku i olujnu buru. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti oko 5 stupnjeva. Na Jadranu najviše dnevne od 8 do 13 stupnjeva.

Do kraja tjedna u većem dijelu unutrašnjosti temperature u manjem padu. U unutrašnjosti ujutro razvoj magle uz rosulju koja se može smrzavati na tlu. Slab snijeg prognoziramo povremeno u planinskim krajevima unutrašnjosti. Na Jadranu više sunca uz jaku, a podno Velebita i olujnu buru. Jutarnje temperature oko 2, najviše dnevne oko 10 stupnjeva.

Novo, kraće snježno-zimsko razdoblje izgledno je početkom idućeg tjedna, ali uglavnom u istočnim krajevima unutrašnjosti.

foto: Life and Ventures