IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

SPREMAJU SE PROSVJEDI DILJEM HRVATSKE: “Dječji doplatak nije socijalna mjera već treba biti pravo svakog djeteta”

0

Iz Građanske inicijative ‘ZA djecu’ najavljuju prosvjede u mnogim gradovima Lijepe Naše. Prosvjedovat će se za izmjene zakona o dječjem doplatku.

Iz Građanske inicijative ‘ZA djecu’ traže:

– ukidanje cenzusa
– fiksni dječji doplatak u iznosu 100€
– fiksni dječji doplatak za prvi i drugi stupanj oštećenja 150€
– fiksni dječji doplatak za treći i četvrti stupanj oštećenja 200€

“Dječji doplatak nije socijalna mjera već treba biti pravo svakog djeteta. Iza ove akcije ne stoji niti jedna politička opcija, niti se u budućnosti ima namjeru prikloniti”, poručili su.

“Ovo možete naučiti napamet, recitirati svakome ko ne shvaća poantu ovog prosvjeda i ove inicijative, upoznajte ljude s problematikom, pokažite im da to JEST njihova problemati i zašto…

Zašto prosvjed i zbog koga?

Zbog izmjena zakona o dječjem doplatku. Dječji doplatak je pravo svakog djeteta, u Hrvatskoj to pravo ima manje od polovine djece, iznos dječjeg je mizeran, iznosi od 26-39eura po djetetu i ovisi o cenzusu. Borimo se za to da se ukine cenzus i da svako dijete ima fiksni dječji doplatak od 100€, kao i povećanje dječjeg za djecu s teškoćama (150€ za prvi i drugi stupanj, te 200€ za treći i četvrti stupanj). Ova problematika tiče se SVIH NAS, i zbog svih nas je, primali dd ili ne primali, imali djecu ili ne imali trenutno, za vas koji imate unučad, sestre, braću, zaposleni ili nezaposleni. Poanta je da SVAKO dijete u RH može i mora ostvariti pravo na dječji doplatak jer to NIJE socijalna mjera već mjera obiteljskog karaktera”, smatraju iz građanske inicijative ‘ZA djecu’.

Tea Franjčić, u ime inicijative pojasnila je neke stvari.

“Znate li da više od pola djece u RH ne prima dječji doplatak i većina ga ne prima zbog par centi što prelaze cenzus? Znači ako su oba roditelja zaposlena, ili jedan sa malo ‘boljom’ plaćom, vaša djeca ostaju bez dječjeg doplatka.

Znate li da je dječji doplatak u visini 26-39eura? To vam je odprilike za dva tri paketa pelena, jedan izlet školski (kojih ima dosta) je skuplji od toga.

Znate li ako ste jednoroditeljska obitelj i vaše dijete ima samo jednog roditelja da ćete možda dobiti veći dd i to veći iznos za svega cca 4-6eura?

Znate li ako imate dijete s teškoćama u razvoju 1. ili 2. stupanj da vam je dječji uvećan svega 6-7eura i to AKO ne prelazite cenzus? Znate li da djeca 3. I 4. stupanj oštećenja imaju fiksni dd malo više od 100eura, a mjesečno plaćaju razne lijekove, terapije, potrošni materijal neophodan za život? Malo više od 100eura nikako nije dovoljno za njih.

Mislite da je sve navedeno u redu? Ne, nikako. I zato se organizira prosvjed,to se hitno treba izmjeniti!”

Prosvjedi u 18 gradova u Hrvatskoj

Prosvjedi će se održati 22. travnja s početkom u 16 sati u čak 18 gradova:

Zagreb: Trg bana Jelačića
Sisak: kod sata
Zadar: glavni trg
Zabok: prostor ispred city caffea
Vinkovci: pješačka zona – park
Bjelovar: korzo – ispred dm-a
Slavonski brod: korzo
Karlovac: ispred Zorin doma
Pula: kod zlatnih vrata
Split: Riva, dno Marmontove
Čakovec: trg, kod Međimurke (pre vuri)
Virovitica: šetnjica kod gimnazije
Šibenik: poljana
Osijek: Trg Ante Starčevića
Požega: pješačka zona, kod zgrade suda
Varaždin: korzo
Rijeka: Trg 128 brigade (bonavia)

“Nađite svoj grad,županiju, najbliže mjesto i dođite”, pozvali su iz ‘ZA djecu’.

Više o svemu možete pročitati u Facebook grupi inicijative Građanska inicijativa ‘ZA djecu’.

Izvor: Dalmacija danas