GradIzdvojeno

SPEKTAKL IZNAD PLOČA Martin Burić uhvatio prelet Međunarodne svemirske postaje (ISS)

0

Ovo doba godine iznimno je povoljno vrijeme za vizualno promatranje satelita, od kojih se posebno ističe onaj najveći i najpoznatiji – Međunarodna svemirska postaja (International Space Station, skraćeno ISS).

Prelet International Space Station snimljen je večeras iznad Ploča iz objektiva Martina Burića. Spektakularne kadrove ako ste propustili možete pogledati i sutra u 18:38 do 18:45 sati.

A do tad uživajte u priloženim fotografijama:

Postaja, čija je prva komponenta u Zemljinu orbitu lansirana 1998., danas je veličine otprilike 73 x 109 x 20 metara – dakle, približne površine nogometnog igrališta. Oko Zemlje kruži na prosječno nešto više od 400 kilometara visine, brzinom od 27.600 km/h; treba joj svega sat i pol da jednom obiđe oko planeta.

Zbog njene veličine i brojnih solarnih panela putem kojih dobiva električnu energiju, ISS je vrlo lako vidjeti golim okom sa Zemlje. Za najsjajnijih preleta, ona je treći najsjajniji objekt na noćnom nebu, iza Sunca i Mjeseca.

Izgleda poput vrlo sjajne zvijezde koja ne treperi i polako klizi nebom u općenitom smjeru od zapada prema istoku. Nije vam potrebna nikakva dodatna oprema za promatranje – samo izađite van u vrijeme preleta i gledajte u smjeru iz kojeg će se ISS pojaviti.