Nekategorizirano

SKUPLJE U HOTELIMA I RESTORANIMA Pavo Jerković: ‘Cijene mogu divljati, bolje je biti umjeren…‘

0

Uvođenje eura imat će višestruke i pozitivne utjecaje na hrvatski turizam. Naši brojni inozemni gosti neće više imati troškove konverzije, lakše će se snalaziti u iskazanim cijenama, a tu je i generalno gledano veća transparentnost poručili su iz Hrvatske turističke zajednice, javlja HRT.

No, postoji i druga strana medalje. Na novogodišnjem okupljanju vlasnika OPG-a i seoskih gospodarstava te iznajmljivača Dalmacije pitali smo jesu li sveprisutna poskupljenja opravdana i u kojoj mjeri.

– Cijene mogu divljati, samo zavisi koga ćemo imati tada, bolje je biti umjeren i raditi nego samo odraditi, rekao je Pavo Jerković, ugostitelj.

– Vidjeli ste i sami kada govorimo o turizmu da su cijene porasle, s druge strane porasle su i cijene goriva i svega mogućeg, a s druge strane govorimo o OPG-u s vlastitom proizvodnjom i to ne bi trebalo značajnije utjecati na cijene, kazala je Dijana Katica, predsjednica Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo.

Hotelijeri su digli cijene i prije Nove Godine, u špici sezone i do trideset posto.

– Sad već imamo iskustva kroz prošlu godinu i nadamo se da neće biti toliko izazovna i da cijene neće rasti na dvotjednoj bazi i već smo sve ukalkulirali u buduće cijene troškova, imamo najavu da inflacija neće stati i da će i dalje rasti troškovi dobavljača i troškovi radne snage, rekao je Domagoj Tomasović, ugostitelj.

Poskupili su i splitski ugostitelji, ali kažu nam u Cehu ugostitelja pri HGK neznatno, ne žele izgubiti goste zbog pola eura. No nastavi li se divljanje cijena, cijeli naš turizam, usprkos sjajnim najavama za ljeto, mogao bi početi gubiti goste jer hrvatska priča o euru i inflacija probija državne granice.