IzdvojenoZabava i kultura

SJEĆANJE S POVODOM Profesor Ante Kovačević, čuvar pločanske baštine i tvorac Zavičajne zbirke

0

Povodom jučerašnje Noći muzeja koju smo obilježili u pločanskoj Zavičajnoj zbirci dužnost nam je prisjetiti se i tvorca naše zbirke, profesora Ante Kovačevića.

Profesor Kovačević bavio se znanstveno-istraživačkim radom, a bio je entuzijastični sakupljač i čuvar pločanske baštine o čemu svjedoče brojna djela koja je ostavio iza sebe.

Autor je monografije ‘Luka i grad Ploče 1387-2009’, na kojoj je radio čak 15 godina, a svakako treba izdvojiti i Zavičajnu zbirku Grada Ploča, povijesni arhivski dokumenti koji svjedoče o kulturnim dobrima i baštini Grada.

Objavio je i knjige ‘Počeci školstva u općini Ploče’, ‘Spomenici kulture u okolici grada Ploča od prapovijesti do danas’, ‘Ploče i okolica’, a posebno treba izdvojiti knjigu ‘Ploče-portret novog grada u Hrvatskoj i mediteranu’ koja je izdana na hrvatskom, engleskom i francuskom jeziku, a nekoliko primjeraka te knjige postavljeno je na počasno mjesto u NATO knjižnici u Bruxellesu.

Zbog njegovog izričitog značaja za naš Grad, 2013. godine dobio je i Nagradu Grada Ploča za životno djelo za iznimna postignuća u stručno znanstvenom i istraživačkom radu te očuvanju kulturnog i povijesnog identiteta grada Ploča i Dubrovačko- neretvanske županije.

Prof. Kovačević je, kao prosvjetni djelatnik, odgajao brojne generacije srednjoškolaca u Pločama.

Profesor Ante Kovačević koji je u Pločama ostavio veliki trag svojim djelima i koji je bio izrazito značajan za očuvanje kulturnog i povijesnog identiteta grada Ploča, umro je 3. travnja 2014. godine.

Počivao u miru.