Regija

SHOPPING U BIH: Nije jeftino kao nekad, ali i dalje se isplati

0

Od ulaska Hrvatske u Europsku uniju u trgovinama s bosanskohercegovačke strane iza graničnog prijelaza Vinjani Donji promet je opao. U Gorici – Sovićima ni danas nije bilo gužvi. No, uz domaće kupce ipak smo sreli i Imoćane i Splićane, koji tvrde da im se isplati svratiti jer su cijene u Hrvatskoj nakon uvođenja eura porasle. Važno je i znati što po povratku iz šopinga smiju unijeti u zemlju i u kojim količinama.

Na graničnom prijelazu Vinjani Donji – Gorica između Imotskog i Gruda promet teče bez zastoja. Ipak, u obližnjim trgovinama u BiH može se naići na hrvatske državljane u potrazi za uštedom, javlja HRT.

– Skuplje je i brašno i šećer, i cigare su ovdje jeftinije – kaže Emanuela Mustapić Šamija iz Imotskog, koja poručuje da se isplati doći.

– Nama mladim ljudima je sve skupo. Moramo se prilagoditi tome i to je to, samo da su nam plaće u skladu s cijenama bilo bi bolje. Nije ni ovdje jeftino kao što je nekad bilo, ali i dalje se isplati – kaže Marina Lasić iz Imotskog.

Tu je i bračni par iz Omiša. Često svraćaju i znaju da u Hrvatsku mogu bez carine unijeti robe do 300 eura.

– Nikad taj limit ne prelazim jer idemo često. U Hercegovini živi svekrva pa smo u posjetu svaki tjedan jednom ili dva puta, pa ako ću prenijeti nešto, to je onda ispod limita i ono što smijem – kaže Divna Tomas.

Tu se ništa nije promijenilo – i dalje je potpuno zabranjen uvoz mesa i mliječnih proizvoda. Ipak, kupnja u BiH isplati se, ako ništa drugo, zbog povrata poreza.

– Pa isplati se dosta, sad su cijene uvođenjem eura u Hrvatskoj dosta porasle. Ovdje je ipak malo jeftinije, idem gore u posjet materi i tako usput nešto kupim. Evo, premijer je rekao da će vratiti cijene pa još ništa od toga, ne znam kad bi to trebalo biti – kaže Mile Tomas.

Vraćanje cijena na staro nestrpljivo se čeka. A do tada se isplati u Hercegovinu. Pogotovo dok traju blagdanski popusti.