0

Za vrijeme oseke nastaju, a s plimom nestaju spektakularni crteži na već tradicionalnom likovnom festivalu na ušću Neretve nazvanom Sand Art Neretva, crteži koji se ostvare uz pomoć grablji i štapova, snimljeni dronom iz ptičje perspektive, oduzimaju dah ali i potiču na pitanja o odnosu čovjeka i prirode i svjesnosti o prolaznosti svega.

O svemu tome razmišljamo osobito nakon kraćeg razgovora sa dobro poznatom splitskom slikaricom Jasminom Runje koja je po prvi put ove godine bila sudionicom ovog neobičnog i fascinantnog festivala na Ušću Neretve koju je pokrenuo akademski kipar Nikola Faller prije tri godine.

Uz njih dvoje na pješčanoj dini svoje su crteže satima iscrtavali, a potom morskoj plimi prepustili i umjetnici Boris Cikač i Koraljko Greben.

Čast i izazov

Slikarica Jasmina Runje priznaje kako joj je sudjelovanje na ovoj iznimnoj radionici bila čast i izazov, jer nikad dosad nije crtala dok joj brojni dronovi lete oko glave, a ni na površini veličine 16×16 metara.

-Veliki je to izazov i nije se lako snaći, pa sam radila na temelju skice koju sam napravila. Površina je bila podijeljena u 16 polja te sam na njima grabljama i štapovima crtala slijedeći napravljenu skicu. Motiv je anatomsko srce prožeto granama s listovima kao poruka spoja prirode i čovjeka – kazala nam je Runje.

Crtala je 4 sata, pažljivo, detaljno, predano, sa sviješću kako će plimi, kada dođe, biti puno manje potrebno da zauvijek “odnese” njen trud i rad.

-Meni to nije predstavljalo nikakav problem niti mi je smetalo. Ta pješčana površina na kojoj sam radila bila je u tom trenutku moje platno posuđeno od prirode, a potom prirodi i vraćeno. More ga je “poništilo” i stvorilo prostor na koje će doći netko drugi i nešto drugo, prostor koji će netko naslijediti. Velika je čar cijelog tog procesa bila i kada su nam se pridružila djeca koja su nas ugledala kako crtamo, pa su i oni uzeli štapove i počeli se igrati crtajući. Cijelo sam vrijeme razmišljala o toj čarobnoj simbiozi i harmoniji u kojoj bi čovjek i priroda trebali živjeti – Jasminine su riječi kojima otkriva i cijeli svoj svjetonazor.

Ovakav umjetnički rad zacijelo bi bio nezaboravno iskustvo za svakoga. A posebno je uzbudljivo kad ga napokon vidiš, iz perspektive koja ti je tijekom procesa nedostupna. Vjerujem da i sami umjetnici, poput svih ostalih, ostanu bez daha.

Tekst i foto: Dubrovnik.net

Više u kategoriji Izdvojeno