IzdvojenoRegija

PRVI JE DAN LJETA Do kad ćemo se ‘kuvati’ na 40°C, ima li kraja saharskom pijesku?

0

Split je službeno oborio lipanjski temperaturni rekord u četvrtak. Nova najviša temperatura u lipnju na DHMZ postaji Marjan iznosi 38,5°C, što je samo desetinku niže od apsolutnog rekorda postavljenog u srpnju 1950. kada je izmjereno 38,6°C. Još toplije je bilo na Resniku, splitskoj zračnoj luci u Kaštel Štafiliću, gdje je zabilježeno službenih 30,6°C.

U isto vrijeme, pojedine postaje unutar grada izmjerile su 40°C, a ista temperatura zabilježena je i u Kaštelima, Solinu i Žrnovnici. Tako je područje Splita u četvrtak službeno bilo najtoplije u Hrvatskoj, piše Dalmacija danas.

Ekstremna vrućina bila je praćena visokom koncentracijom saharskog pijeska, ne samo na Jadranu i u Hrvatskoj, već i u velikom dijelu južne i srednje Europe.

Danas nas očekuje pretežno vedro vrijeme. Koncentracija saharskog pijeska u zraku cijelu dan će biti velika. Popodne u Zagori tek ponegdje uz prolazno više oblaka može biti pokojeg vrlo slabog i prolaznog pljuska. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, kasno popodne na moru može imati pojačane udare. Bit će iznimno toplo i noću i danju. Minimalne jutarnje temperature zraka od 18°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 31°C ponegdje uz obalu. Najviše dnevne temperature većinom od 34 do 40°C.

Subota donosi nastavak stabilnog i pretežno sunčanog vremena. Koncentracija saharskog pijeska bit će u opadanju što će se osobito primijetiti krajem dana. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, kasno popodne na moru može imati pojačane udare. Minimalne jutarnje temperature zraka od 17°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 28°C ponegdje uz obalu. Najviše dnevne temperature u laganom padu u odnosi na petak, većinom od 32 do 37°C.

U nedjelju će biti pretežno vedro. Kasno navečer na sjeveru Dalmacije umjerena naoblaka. Koncentracija pustinjskog pijeska gotovo će se potpuno smanjiti. Noću tiho ili burin, danju će puhati slab do umjeren vjetar zapadnih smjerova, kasno popodne na moru može imati pojačane udare. Minimalne jutarnje temperature zraka od 16°C ponegdje u Dalmatinskoj zagori do 27°C ponegdje uz obalu. Najviše dnevne temperature u daljnjem laganom padu i bit će većinom od 29 do 34°C.

Od ponedjeljka će biti promjenjive naoblake, povremeno s pljuskovima koji će još češći biti od utorka. Temperature će osjetno pasti u odnosu na aktualni tjedan, prognozira Dalmacija danas.