0

Već deset dana niti građani niti tvrtke ne mogu sami u zamljišniku podnositi prijedloge za promjene podataka u zemljišnim knjigama, već umjesto njih sada to elektroničkim putem rade isključivo odvjetnici i javni bilježnici.

Većina postupaka zbog toga je skuplja, ali ima i onih za koje sada treba izdvojiti manje novca. HRT ima primjer s Općinskog suda u Čakovcu.

Čakovčanin Miljenko Brumen došao je u Zemljišnoknjižni odjel čakovečkog Općinskog suda po gruntovni izdvadak za obiteljsku kuću. To je jedan od poslova za koje građanima ne trebaju javni bilježnici ili odvjetnici. Dobio je izvadak i vidio da na nekretnini ima tereta. I to je sve što u ovome slučaju može napraviti sam.

Za brisanje hipoteke trebat će mu javni bilježnik i za to će umjesto dosadašnjih 6,6 eura morati izdvojiti 10 eura više. Sada će pak jeftinije proći građani koji su kupili nekretninu i žele se i službeno uknjižiti kao njezini vlasnici. Trebat će im javni bilježnik, ali postupak će ih stajati 29,9 eura što je 3,3 eura manje nego prije.

HRT doznaje da izmjene nisu donijele velike promjene jer su bilježnici i dosad to obavljali za više od 70 posto građana.

Više u kategoriji Politika i gospodarstvo