IzdvojenoRegija

PROMJENA VREMENA Ne, neće biti snijega, ali nestabilno i još uvijek toplo

0

Nakon duljeg niza stabilnih i pretežno sunčanih dana, vrijeme će se uskoro postupno promijeniti. Tlak zraka do kraja tjedna bit će u stalnom padu, a ciklona nad Italijom i sjevernim Jadranom najdinamičnije vremenske prilike donijet će u nedjelju, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju Danas.

Ipak, koliko god se pisalo o mogućnosti snijega u Dalmaciji, na žalost svih ljubitelja snijega, on neće padati bilo gdje uz obalu, a u Zagori je moguć tek u drugom dijelu nedjelje i to mjestimice.

Tako nam kraj klimatološke zime donosi povremene oborine, te ne posebno izraženo zahlađenje u Dalmaciji od nedjelje. S druge strane, na kontinentu se sprema barem prolazan povratak prave zime.

Za one koji se pitaju kada će bura, ona će zamijeniti jugo tijekom nedjelje, no u većem dijelu Dalmaciji radit će se tek o umjerenoj do pojačanoj buri, a ona olujna bit će “rezervirana” isključivo za Podvelebitsko primorje.

Danas nas očekuje pretežno oblačno vrijeme. U većini predjela suho, no ponegdje će pasti malo kiše, osobito na sjevernu Dalmacije. Nakon tihe noći, danju će zapuhati i postupno jačati jugo koje će najjače biti navečer kada će na moru biti jakih do vrlo jakih udara. Minimalne jutarnje temperature zraka od 0 do 10°C, najviše dnevne većinom od 12 do 16°C.

U subotu na očekuje pretežno oblačno, povremeno uz slabu kišu. U većini krajeva bit će dužih suhih razdoblja, osobito u drugom dijelu dana. Ipak, više kiše moguće je na krajnjem sjeveru Dalmacije. Puhat će umjereno do jako jugo s vrlo jakim udarima, pa se na moru očekuje poremećaj prometa s katamaranima. Jutro toplije, danju toplo, većinom od 13 do 18°C.

Nedjelja će biti oblačna uz kišu, a mogući i pljuskovi s grmljavinom. Ponegdje će pasti preko 40 litara kiše po kvadratnom metru. S padom temperature na sjevernom Jadranu će mjestimice biti susnježice i snijeg, a prema večeri susnježica i snijeg su mogući u Zagori dijela srednje, te osobito sjeverne Dalmacije. Na sjevernom Jadranu će puhati jaka do olujan bura, podno Velebita bit će orkanskih udara, ponegdje i preko 150 km/h. U Dalmaciji još u početku jugo, ali će se bura postupno širiti prema jugu. U područjima s jugom bit će toplo, a s burom hladno. Granica bure i juga sredinom dana bit će oko Šibenika. S okretanjem vjetra na buru mjestimice će doći do pada temperature zraka od oko 10 stupnjeva. Temperature zraka sredinom dana bit će od 0°C ponegdje u Istri do 16°C na jugu Dalmacije.

Očekivane temperature zraka u nedjelju u 12 sati.

u ponedjeljak nas očekuje pretežno oblačno, povremeno uz kišu, a u višim planinama i snijegom. Puhat će umjerena do pojačana bura, jača podno Velebita. Ipak, oborine će biti znatno manje obilne i česte nego u ponedjeljak.

Cijeli sljedeći tjedan bit će promjenjiv, najavljuje Rade Popadić.