IzdvojenoLuka Ploče

PROMET MANJI, VEĆI PRIHODI, VEĆI BROJ ZAPOSLENIH I PLAĆE Objavljeni rezultati Luke Ploče za prvih šest mjeseci

0

Prema izvještaju Luka Ploče d.d. objavljenom jučer na Zagrebačkoj burzi promet preko luke Ploče u prvih šest mjeseci ove godine iznosio je nešto manje od 2,6 milijuna tona, ili 11 posto manje u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje (2,9 milijuna tona).

Kako piše u nerevidiranom nekonsolidiranom izvještaju Luke Ploče d.d. objavljenom na Zagrebačkoj burzi, razlog je pad prometa rasutih tereta od 19 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Rusko-ukrajinska kriza tijekom 2022. godine donijela je pozitivne efekte za poslovanje Društva uslijed poremećaja globalnih logističkih tokova, koji su i dalje prisutni u 2023. godini ali u manjoj mjeri.  Naime, sjeverne luke su postale zagušene, a Crno more koje je u blizini ratnog područja je uzrokovalo poskupljenje osiguranja za brodove, što je doprinjelo poskupljenju logistike u tom pravcu, uz prisutnu obilnu zatrpanost. Društvo ne obavlja financijske transakcije preko nijedne ruske financijske institucije. Ukupan promet Društva je i dalje veći nego promet prije krize (porast od 58 posto kad se usporedi s istim razdobljem u 2021. godini).

Iako promet bilježi pad od 11 posto u odnosu na prethodnu godinu, prihodi od prodaje lučkih usluga koji iznose preko 18 milijuna eura, bilježe porast u odnosu na isto razdoblje prošle godine (16,3 milijuna eura), zbog porasta prihoda od skladištarine.

U izvještaju također stoji da je vidljiv porast broja zaposlenih s 400 na 412 uspoređujući isto razdoblje tekuće i prethodne godine. Povećan je trošak zaposlenih za sedam posto u promatranom razdoblju. Prosječna bruto plaća iznosi 1.592 eura u promatranom razdoblju, a u istom razdoblju prethodne godine iznosila je 1.455 eura, što ukazuje na porast prosječnih plaća za 9,4 posto u promatranom razdoblju.