IzdvojenoRegija

PROJEKT VRIJEDAN 400 MILIJUNA EURA Splitska bolnica kreće u veliku rekonstrukciju

0
Klinički bolnički centar u Splitu, najveća bolnica i najveći poslodavac u Dalmaciji, tijekom ove godine dovršit će pripreme za tri nove investicije čija se vrijednost ukupno procjenjuje na najmanje 400 milijuna eura, doznaje tportal. Radi se o tri golema strateška projekta na dvije lokacije – na Firulama i Križinama – za koje se u ovom trenutku izrađuje projektna dokumentacija i pokušavaju pronaći modeli financiranja.

Na Firulama je planiran novi objekt Centra za akutnu medicinu te bi on sadržavao hitni prijem, operacijski blok, jedinicu intenzivnog liječenja, kardiologiju i kardiokirurgiju te jedinicu intenzivnog liječenja djece. Ova zgrada zapravo bi trebala biti svojevrsno proširenje iznimno opterećene splitske bolnice i trebala bi fizički povezati glavni bolnički objekt s obližnjom zgradom odjela pulmologije.


Skica buduće zgrade Centra za akutnu medicinu
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KBC Split

U istom kompleksu na Firulama upravo se projektira nova zgrada u kojoj bi bile smještene sve poliklinike i dnevna bolnica, ispod koje je planirana velika javna garaža. Ideja jest da se najveći broj pacijenata koji dolaze na preglede, jednostavnije zahvate i jednodnevne obrade koncentrira upravo ondje, jer bi im dolazak i odlazak bili maksimalno pojednostavljeni i, laički rečeno, liječnici bi dolazili njima umjesto obrnuto.


Zgrada u sredini trebala bi biti poliklinika dnevne bolnice
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KBC Split

U bolničkom kompleksu na Križinama pak priprema se izgradnja velikog istraživačko-medicinskog centra koji će biti povezan sa samom bolnicom i obližnjim Medicinskim fakultetom. Za ovaj projekt proveden je javni natječaj i odabrano pobjedničko rješenje, a izvjesno je da bi barem dijelom mogao biti financiran europskim sredstvima.


Pobjedničko rješenje na natječaju za zgradu budućeg istraživačko-medicinskog centra
Izvor: Licencirane fotografije / Autor: KBC Split

Tri goleme investicije tek su dio ulaganja u KBC Split, o čijoj opterećenosti govore brojke: u njemu se pruža primarna i sekundarna zdravstvena zaštita za cijelu Splitsko-dalmatinsku županiju te tercijarna zaštita za sve četiri dalmatinske županije. Njoj gravitira oko milijun stanovnika ove regije, a ona s turistima u ljetnim mjesecima obuhvaća milijun i pol ljudi, uz Hercegovinu koja također gravitira u tom smjeru.

S druge su strane brojke neumoljive: milijun stanovnika Dalmacije na raspolaganju ima tek pet bolnica južno od Svetog Roka, a u ostatku Hrvatske ima ih točno trideset i tri. Samo u glavnom gradu – dvadeset.

Broj zaposlenika KBC-a Split u proteklih pet godina narastao je za gotovo pet stotina, na današnjih 4150, no po projiciranim potrebama i propisanim standardima još uvijek vlada deficit s kadrovima: između ostalog, od 500 do 600 medicinskih sestara. Stoga su povećane upisne kvote za zdravstvenu školu, kao i za zdravstveni studij za prvostupnice sestrinstva.

Tportal je od KBC-a Split zatražio komentar na velike projekte koje pripremaju, a ondje su kazali da će ih predstaviti kada za to dođe vrijeme. No nabrojali su brojne druge investicije koje trenutno provode i koje se također mjere u stotinama milijuna kuna.

Između ostalog, upravo traje izgradnja Regionalnog transfuzijskog centra na Križinama, a uskoro se otvara Edukacijski centar za osoblje. Dovršena je prva polovica novog Objedinjenog hitnog prijema, a do ljeta će u funkciji biti i druga polovica. Renovirano je nekoliko bolničkih odjela, a traju pripreme za temeljitu rekonstrukciju kirurškog bloka na Križinama, u koji nije ulagano točno 57 godina i koji se nalazi u katastrofalnom stanju. Taj zahvat financirat će se iz Nacionalnog programa oporavka i otpornosti.

Nešto manje od milijun eura, odlukom Vlade, ulaže se u rekonstrukciju heliodroma.

Napokon je uveden novi bolnički informacijski sustav, uskoro započinje uređenje Zavoda za fizikalnu medicinu, a pri dovršetku su pripreme za novi Odjel integrirane medicine i preuređenje Klinike za pulmologiju. Dovršava se nova neurointervencijska dvorana, endoskopsko-gastroenterološka i dvorana za digitalnu dijaskopiju, koncem veljače pušta se u rad novi uređaj za precizne pretrage magnetskom rezonancom 3 Tesla, traje natječaj i za kupnju ‘robota’, prvog takvog u Hrvatskoj, koji bi omogućio precizne operacije iz abdominalne kirurgije, urologije, neurokirurgije, ginekologije, dječje kirurgije i slično. Splitska Klinika za onkologiju dobit će četiri nova linearna akceleratora, a oni će zamijeniti dva postojeća.

Konačno, u splitskoj bolnici prethodnih mjeseci su – u partnerstvu s gradskim tvrtkama Promet i Split parking – razvili model kojim namjeravaju eliminirati prometne gužve u krugu oko dviju bolničkih zgrada, posebno one na Firulama. Po svemu sudeći, započet će naplata parkiranja, s time da će prvih pola sata biti besplatno. Pacijentima koji dolaze na liječenje također će biti omogućeno besplatno parkiranje, a zaposlenicima će biti ostavljena mogućnost kupnje pretplata po povlaštenim cijenama, ali i nove autobusne linije koje će Promet uvesti nastojeći se prilagoditi njihovim potrebama.

Izuzev garaže ispod planirane zgrade nove Poliklinike, razmatra se gradnja još jedne na južnom dijelu kompleksa – najvjerojatnije po modelu javno-privatnog partnerstva.