IzdvojenoRegija

PROGNOZA ZA DALMACIJU Izdan niz upozorenja: Mogući su jači grmljavinski pljuskovi, ponegdje i snijeg

0

U većem dijelu Dalmacije nedjelja je osvanula uz promjenjivo do pretežno oblačno vrijeme s povremenim oborinama. U planinskom području i višim dijelovima Zagore povremeno pada snijeg, a na obali i otocima uglavnom kiša, ponegdje i s grmljavinom.

U trenutku pisanja, jači pljuskovi i neverini nalaze se na području južno od Dubrovnika, Korčule i Pelješca, te zapadno od Visa, prenosi Dalmacija danas.

Minimalne temperature zraka kretale su se uglavnom od -1 do 3 u Zagori, te od 3 do 6°C na obali i otocima. Najhladnije postaje u Dalmaciji bile su Dinara (-9°C), Mosor (-5°C) i Biokovo (-2°C).

Ostatak dana očekuje nas umjereno do pretežno oblačno vrijeme, u većini krajeva uz povremenu kišu, a snijega će biti uglavnom u Zagori i tek ponegdje uz obalu.

Grmljavinski pljuskovi mogući su veći dio dana, a zbog niske temperature u višim slojevima, na obali i otocima moguća je i krupa.

U sjevernoj i dijelu srednje Dalmacije puhat će umjerena, povremeno i jaka, bura, a u ostatku levant i jugo, koje će na krajnjem jugu i posebno otvorenom moru prema večeri biti jako i olujno.

Upozorenja za sjevernu i srednju Dalmaciju

DHMZ je izdao žuto upozorenje za područje sjeverne i srednje Dalmacije, koje se odnosi na olujne udare bure do 85km/h. Također, upozorava se i na mogućnost susnježice i snijega te pokrivač do 5cm, uglavnom u višim predjelima.

“Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama”, stoji u upozorenju.

Upozorenja za južnu Dalmaciju

Na krajnjem jugu moguće je olujno jugo i oštro, a upozorava se i na lokalno izražene grmljavinske pljuskove s obilnijom oborinom (više od 40 litara).

“Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom”, stoji u upozorenju.

Upozorenja za Zagoru

U Zagori se stavlja naglasak na olujne udare bure i ponegdje više od 5 centimetara novog snijega, te poledicu.

“Budite na oprezu zbog rasprostranjenog padanja snijega i/ili leda na cestama i pločnicima. Moguć je lokalizirani prekid aktivnosti na otvorenom. Pripazite pri hodanju, bicikliranju ili vožnji na skliskim površinama”, upozoravaju iz DHMZ-a.