Politika i gospodarstvo

PROBLEM KOJI SE NE RJEŠAVA GODINAMA Zbog soli u vodi opet pisali Hrvatskim vodama i Ministarstvu

0

“Ponovno se aktualizirala tema vode pa vas molimo da se što prije krene s uključenjem u rad natapnog višenamjenskog sustava Metković – Opuzen” – stoji u dopisu poljoprivrednih proizvođača Hrvatskim vodama i Ministarstvu poljoprivrede.

Slana voda, podsjećaju, višegodišnji je problem s kojim se susreću, na što se upozoravalo i krajem prošle godine, a ovim sustavom osiguralo bi se zadržavanje slatke vode u bazenu Male Neretve i dostupnost kvalitetne za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Prije svega sada za jagode koje su posebne osjetljive na povećan sadržaj soli u vodi EC, a trenutna situacija s vodom u kanalima za navodnjavanje nije dobra, što je, kažu, i za očekivati, jer nema dotoka u sustav za navodnjavanje.

“Tlo je isušeno nakon jakih bura, a u ovom razdoblju, kao i svakom drugom periodu intenzivnog rasta i razvoja, svakoj biljci pa tako i jagodi je potrebna kvalitetna voda i hranjive tvari”, kaže agronom i predsjednik Udruge “Neretvanska mladež”, Željko Bjeliš dodajući da situacija u Maloj Neretvi i nije tako loša, oko 1,5 dS/m. Međutim u sustavu kanala za navodnjavanje je od 1,8 (Crepina) do 2,66 dS/m (Modrič).

Navodi i da su proizvođači jagoda krenuli s čišćenjem i pokrivanjem agrilom, kako bi stvorili idealne, toplije uvjete za brži rast biljke te slijedi period rasta i stvaranja vegetativne mase koja će biti nositelj proizvodnog potencijala same biljke.

“Ne osigura li joj se kvalitetna voda, proizvodni potencijal biljke i prinos će biti narušeni. U slučaju dugotrajnije loše kvalitete može doći i do njezina potpunog sušenja“, upozorava ispred udruge na problem koji muči poljoprivrednike doline Neretve gdje je posljednjih godina intenzivirana proizvodnja ovog voća.

Foto: Željko Bjeliš