IzdvojenoRegija

PRIRODA ZOVE! Bajkovita kućica Josipa Kurana u Kobiljači izvor je zdravlja

0

Proljeće je i priroda se budi. Probudile su se i pčele na OPG Kuran u Kobiljači, razletile se po rascvjetaloj divljoj kadulji koja je ove godine uranila. Čekaju pčele prve posjetitelje, male i velike da ih osnaže svojim prirodnim lijekom, propolisom i matičnom mliječi.

Pčelar, Josip Kuran iz Kobiljače u zaleđu Ploča osmislio je nešto novo, do sada neviđeno u neretvanskoj dolini što se izvrsno uklapa u ponudu ruralnog turizma, koji posljednjih godina postaje hit na domaćem turističkom tržištu, prenosimo lijepu priču Stanislava Solde iz Dubrovačkog vjesnika.

Za razliku od klasičnih pčelara koji proizvode med te eventualno propolis ili pčelinji vosak, Josip je krenuo sa Api terapijom- metodom liječenja ili poboljšanja zdravlja pčelinjim proizvodima: medom, propolisom, matičnom mliječi, peludi, voskom, pčelinjim otrovom i to pojedinačno ili u raznim međusobnim kombinacijama. Sve što pčele donesu iz prirode u košnicu odrasli i djeca u api komori mogu udahnuti kroz inhalator.

Osim što je boravak u api komori dobar za zdravlje, posjeta vidikovci iznad Kobiljače sa kojega puca pogled na nepregledno polje pravo je mjesto za odmor. Lijek za dušu i tijelo.

– Sve više posjetitelja dolazi ovdje kod nas. Redovno nam dolazi i jedna Amerikanka sa Brača. Uživa u našim proizvodima i prirodi koja nas okružujue-kaže nam Josip dok nam pokazuje api komoru i pčele koje u košnice unose propolis na svojim žutim nogama, kaže Josip.

Sve što pčela proizvede može se ne samo jesti, već i udisati kao lijek kroz tretman apiinhalacije, koja se provodi u proljeće, ljeto i jesen dok su pčele aktivne. Osim na inhalaciju u Kobiljaču se može doći i na antistres terapiju-pobjeći od svakodnevne gradske vreve i užurbanog života te uživati u netaknutom krajoliku sa pogledom na polje išarano nepreglednim vinogradima.

Foto: Tonci Plazibat/Dubrovački vjesnik