IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

Preglede bi u bolnici umjesto liječnika uskoro mogle obavljati medicinske sestre

0

Uskoro će liječničke preglede obavljati medicinske sestre i tehničari koji kreću na specijalističko usavršavanje, saznaje Danas.hr. Medicinske sestre će znati obaviti sve preglede, od onkoloških do hematoloških.

Ljiljana Pomper, glavna sestra Zavoda za hematologiju KB-a Merkur, ima 20 godina radnog iskustva i najviše vremena provodi s pacijentima. Pomper kaže da će se morati posebno educirati, baš kao i liječnici.

“Svaki dan se srećemo s puno krvnih pripravaka. Sudjelujemo u transplantaciji krvotvornih matičnih stanica. Trebamo imati kompetenciju da smo sposobne samostalno dati transfuziju krvi”, rekla je Pomper za Danas.hr.

Plaćena specijalizacija

Uskoro će medicinske sestre i tehničari biti plaćeni za obavljanje liječničkih pregleda jer će preuzeti dio zadataka doktora. Slična praksa već postoji u Nizozemskoj, Švedskoj i Danskoj.

“Transfuzije krvi, kao što znate, to je liječnička djelatnost, tu su različita ultrazvučna mjerenja, dopleri. Liječniku je bitno izraditi mjerenja, on će postavljati dijagnozu, neće sestra davati dijagnozu, a sam postupak mjerenja, ultrazvučnih color doplera će moći raditi i medicinska sestra”, rekao je Mario Gazić, šef Hrvatske komore medicinskih sestara.

Iz Komore poručuju da je cilj da država medicinskim sestrama plati edukaciju. Danas.hr navodi da se priprema 20-ak sestrinskih specijalizacija.

Program specijalizacija se tek mora pripremiti i razraditi

Stručna društva dobila su rok do prvog ožujka da dostave svoje prijedloge programa specijalizacija. Gazić kaže da postupak nije brz ni lagan.

“Mi se nadamo da ćemo Pravilnik dovršiti ove godine da bismo u prvu provedbu krenuli možda sljedeće godine. Moramo sve razraditi, ne smije biti nikakvih propusta u izradi Pravilnika jer je to prvi pravi prijenos ovlasti”, kaže Gazić za Danas.hr.

Ministarstvo zdravstva će na temelju prijedloga pripremiti plan i program. Ovakav proces je već pokrenut za područje hitne medicine.

“Stoga je već utemeljena edukacija za njih 375 koji će biti osposobljeni za one situacije u okviru hitne medicine, koji će pružati pomoć, dakle, u nekim situacijama kada je moguće da preuzmu ulogu i liječnika”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Već 2024. Hrvatska bi mogla dobiti prve medicinske sestre specijalistice.