Regija

PREDNOSTI MOSTA Procvat turizma na Pelješcu, gosti dolaze i zimi

0

Rezultati u turizmu u Hrvatskoj u prošloj su godini izjednačeni s onima iz rekordne, pretpandemijske 2019. Svi očekuju da će 2024. biti još bolja. Na poluotoku Pelješcu uvjereni su da im godine koje dolaze donose pravi turistički procvat i bolji život za sve njegove stanovnike, javlja HRT.

Da Pelješac više nikad neće biti jednak, predviđalo se i prije grandioznog mosta zahvaljujući kojem je povećan turizam na cijelom poluotoku. Uoči ljeta 2023. ozbiljno su zasukali rukave. Renoviralo se, radilo na infrastrukturi i turističkoj ponudi, a brojevi su rasli – najviše u Orebiću.

– Tako je. Mi smo ove godine imali 130 tisuća dolazaka, što je 12 posto više nego lani. Imali smo skoro 950 tisuća noćenja, što nam je 2,3 posto bolje nego lani, a 4,3 bolje nego 2019. godine, kaže Mladen Đeldum, direktor TZ-a općine Orebić.

Najviše je bilo gostiju iz Poljske, Njemačke, Slovenije, Bosne i Hercegovine, a Hrvata kao nikad prije – 18 posto više nego lani. Gosti dolaze i u zimskim mjesecima.

– Skoro svaki vikend imamo goste. Organiziramo tu i degustacije za grupe, za individualce, čega do sada nije bilo. To je na Pelješcu bila totalna nepoznanica, kaže orebićki ugostitelj i vinar Antonio Mikulić.

– Za vrijeme Adventa imali smo preko 60 posto više nego lani. Bilo je 168 gostiju, tako da se predsezona produžila, kao i postsezona, kaže Đeldum.

Općina Janjina, na samoj sredini poluotoka, novi je mamac za investitore. Porasla je izgradnja i proširila se ugostiteljska ponuda. Povećao se i broj dnevnih posjetitelja.

– Imamo rast od 10 posto što se tiče dolazaka i 4 posto više noćenja. Također smo imali 15 posto više domaćih turista, što bi se moglo reći da je direktni utjecaj Pelješkog mosta, kaže Bjanka Jasprica, direktorica TZ-a općine Janjina.

Iako je Ston i prije rušio turističke rekorde, novost je da sve više gostiju i zimi šeće poznatim zidinama.

– Tako je u jednom danu broj posjetitelja na stonskim zidinama bio 180, što je iznimno velika brojka s obzirom na to da se radi o vansezoni, kaže Sanja Hladilo Bubalo iz TZ-a općine Ston.

Pelješčani zato već sada imaju pune ruke posla s pripremama za predsezonu.

– Jer smo vidjeli da svake godine dobivamo sve bolje i kvalitetnije goste i mislim da će to za ovu sezonu biti pun pogodak, kaže Mikulić.

Baš kao i Pelješki most, koji na početku još jedne nove godine pokazuje sve više svojih prednosti, prenosi HRT u Regionalnom dnevniku.