Regija

PRED NAMA JE NAJHLADNIJI DIO ZIME Već sutra bura će lediti kosti s udarima preko 100 km/h

0

DHMZ je nedavno objavio klimatološku analizu siječnja 2023. Za ljubitelje klimatoloških podataka vrlo je zanimljiva vijest da su naši klimatolozi prvi put o ovoj analizi koristili najnoviji klimatološki prosjek, a to je onaj od 1991. do 2000. Ovo je bitno jer u dobu globalnog zagrijavanja stariji prosjeci gotovo da su irelevantni kada ih koristimo kao referentno razdoblje za usporedbu s posljednjim godinama.

Tako je siječanj 2023. očekivani u cijeloj Hrvatskoj bio topliji, a odstupanje je najizraženije bilo u Slavoniji. Veći dio Dalmacije dobio je ocjenu “toplo”, a nema sumnje da bi ocjena bila još “toplija” da se nije dogodilo zahlađenje u posljednjoj dekadi mjeseca, piše Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Također očekivano, u većem dijelu Dalmacije siječanj je oborinski bio natprosječan mjesec. To se osobito osjetilo na srednjodalmatinskim otocima, a prosječne oborine dobili su tek zadarsko i dubrovačko područje.

Oborina sljedećih dana neće biti, no prvi vikend ove veljače donijet će dinamičke vremenske prilike na našem području.

Danas nas očekuje pretežno sunčano vrijeme, većinom uz slab vjetar. Nešto bure bit će u početku, no ona će prestati u drugom dijelu dana. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori od -2 do 5°C, uz obalu i na otocima od 5 do 10°C. Najviše dnevne temperature od 7 do 13°C.

Subota će biti pretežno sunčana, a koja kap kiše moguća je na krajnjem jugu zemlje. Već od jutra na moru će zapuhati tramontana koja će danju biti sve jača. Popodne će uzduž cijele obale, ali i na otocima puhati jaka tramontana s olujnim udarima, a ponegdje su mogući i orkanski udari. Tramontana će do večeri okrenuti na buru uz blago slabljenje. Danju će temperature biti od 8 do 14°C, no prema večeri počet će osjetan pad temperature zraka.

Nedjelja će biti pretežno sunčana. Uz granicu s BiH može biti povremenog slabog snijega. Puhat će umjerena do jaka bura, oslabit će navečer. Osjetno hladnije u odnosu na prethodne dane s najvišim dnevnim temperaturama od 3 do 8°C.

Ponedjeljak i utorak će vjerojatno biti najhladniji dani nadolazećeg tjedna. Bez obzira na pretežno sunčano vrijeme bit će vrlo hladno, a bura će pojačavati osjet hladnoće. Ujutro će diljem Zagore biti mraza, a slab mraz ponegdje je moguć uz obalu i na otocima. Najviše dnevne temperature od 1 do 7°C, prognozira Rade Popadić.