GradIzdvojeno

“POVRATAK U PLOČE BILA JE DOBRA ODLUKA” Damir se sa suprugom Petrom nakon 22 godine života u Zagrebu odlučio vratiti u svoje Ploče

0

Na samom kraju godine razgovarali smo sa Damirom Živkovićem, Pločaninom koji se nakon više od 20 godina života u Zagrebu vratio u rodni grad. I to ni manje ni više, nego na mjesto pročelnika Upravnog odjela za gospodarski razvoj. Damir je naknadno svojoj funkciji dodao i još jednu, a ta je direktor Radio postaje Ploče, pa je on sigurno vrlo zahvalan sugovornik za teme koje zanimaju naše sugrađane.

Damire, dugi niz godina proveo si u Zagrebu, od visokog školovanja do zaposlenja, što te je ponukalo da se vratite u Ploče?

Da, moj boravak u Zagrebu trajao je pune 22 godine – od 1999. godine kad sam otišao studirati do studenog 2021. kada sam se i vratio. Zagreb je mjesto koje ću uvijek smatrati svojim drugim domom i rado ću mu se vraćati i znam da će ovo zvučati kao teški klišej, unatoč tome Ploče je tijekom svih tih 22 godine ipak ostalo moj pravi dom. U tom kontekstu, povratak kući je uvijek bio otvorena opcija, a konačna odluka je donesena kad sam primio obavijest o odabiru na natječaju za Pročelnika upravnog odjela za gospodarski razvoj Grada Ploča. Tako da se može reći da je povratak u Ploče bio poslovno uvjetovana odluka.

Objasni našim čitateljima detaljnije što to točno znači “pročelnik odjela za gospodarski razvoj”, odnosno koja je tvoja uloga u gradskoj upravi?

Temeljna funkcija pročelnika je osigurati zakonito i efikasno funkcioniranje odjela kojim rukovodi. Odjel za gospodarski razvoj Grada Ploča je odjel koji pokriva tri velika područja: gradske financije, gradske projekte (u najvećoj mjeri infrastrukturne) i komunalno gospodarstvo.

S jedne strane, svako od tih područja je specifično i traži posebnu posvećenost, a opet s druge strane radi se o područjima koja su dosta usko povezana. Posao pročelnika je dosta dinamičan i odgovoran jer osim klasičnog uredskog posla koji podrazumijeva upravljanje kadrovima i projektima, podrazumijeva i odlaske na gradska vijeća na kojima je potrebno stručno prezentirati i obrazložiti pojedine točke dnevnog reda.

Povrh svega toga, a budući da smo relativno mala gradska uprava, nisu mi strani ni terenski izlasci za kojima povremeno nastane potreba kako bi se pojedini tekući problem što prije razriješio ili samo fotografiralo gradilište za internu evidenciju ili društvene mreže.

Prilikom razmišljanja o povratku u rodni kraj, šta je bilo ključno pri donošenju konačne odluke?

Mišljenje supruge.

Sad kad si već neko vrijeme “kod kuće” možeš li usporediti život u velikom gradu od života u maloj sredini?

Radi se o poprilično nezahvalnoj usporedbi jer svaki od ova dva grada ima svoje specifičnosti koje se mogu tumačiti kao prednosti ili mane ovisno od osobe do osobe. I ne samo od osobe do osobe, nego i ovisno o godinama osobe koja radi usporedbu jer iz vlastitog iskustva mogu reći da one stvari koje su mi kao mlađoj osobi pasale, danas više ne pašu.
Zagreb je grad širokih mogućnosti i prilika. Radi se o poslovnom, znanstvenom i kulturnom središtu Hrvatske koje, zbog sadržaja koje nudi, u potpunosti opravdava taj naziv. To još nije grad koji ne spava, ali je grad koji je dugo budan i jako rano se budi. Arhitekturom podsjeća na srednje europske prijestolnice, međutim, počeo je na iste podsjećati i cijenama. Ima najrazvijeniju gradsku prometnu mrežu u Hrvatskoj, ali i veliki problem prometnih gužvi.

Ploče je mali mediteranski grad koji nema tako široke mogućnosti i prilike kao veliki Zagreb, ali je zato u potpunosti i lišen problema s kojima se stanovnici Zagreba sve više susreću. Organizacija života u Pločama je daleko jednostavnija i ležernija nego u Zagrebu, ljudi su opušteniji i pristupačniji, a klima je neusporediva sa zagrebačkom.

Također, vjerujem da se taj nedostatak mogućnosti u Pločama može iskoristiti i kao prilika za pojedinaca ili zajednicu da sami kreiraju mogućnosti po mjeri čovjeka.

Koliko je zahtjevno zadovoljiti sve segmente u tvom poslu, a ponajviše ljude?

Posao u javnoj upravi definitivno nije „samo“ posao kao i svaki drugi. To je posao u kojem zapravo nema radnog vremena jer svaka šetnja gradom ili obična kava postaju jedan od načina kako iz prve ruke saznati i vidjeti što se može napravit bolje, drugačije. Odgovornost je ogromna, međutim imam tu privilegiju upravljati projektima u koje vjerujem i biti okružen ljudima u koje imam povjerenja.

Damire, osim posla pročelnika, odnedavno si preuzeo još jednu zahtjevnu ulogu, direktora Radio postaje Ploče i to volonterski, odnosno za taj posao ne primaš nikakvu naknadu. Kako si se odlučio i zašto, za dodatan posao?

Radi se o poslovnom izazovu koji sam prihvatio iz racionalnosti, odgovornosti, profesionalne znatiželje, a možda i neke osobne ljubavi prema radiju kao mediju. Iako tradicionalni mediji, poput tiska i televizije danas gube utrku s digitalnim, smatram da je radio ipak uspio zadržati svoju važnost u domovima ljudi, a da je digitalna komponenta nešto s čime se radio može i treba nadgraditi. Što se tiče Radio postaje Ploče, u dobroj vjeri nastojim da taj medij održimo na kvalitetnoj razini.

Jesi li zadovoljan svojom odlukom o povratku u Ploče, jesi li možda požalio?

Na ovo pitanje ću odgovoriti sa sljedećim: i sam sebe nekad iznenadim koliko malo se sjetim Zagreba.

Što smatraš nedostacima života u malom gradu i što ti kao pročelnik eventualno možeš promijeniti?

Pročelnik može detektirati i definirati te predložiti projekte koje smatra prioritetnima i raditi na tome da se realiziraju. Smatram da su Ploče danas novi i bolji grad sa sjajnom perspektivom, a nažalost ono gdje „šteka“ nije razina nadležnosti grada, nego županije ili države.

Obzirom na prirodu svog posla, pod povećalom si javnosti, kako se nosiš s kritikama?

S opravdanim kritikama se nosim dosta dobro, a imam sasvim dovoljno životnog i poslovnog iskustva da neopravdane i neutemeljene kritike ne utječu negativno na moj rad.

Vidiš li sebe i u daljnoj budućnosti u Pločama?

Za sad su svi moji životni i poslovni planovi vezani uz Ploče.

I za kraj poruka našim čitateljima i onima koji eventualno razmišljaju o životu u Pločama?

Mislim da je danas puno lakše donijeti odluku o povratku u Ploče nego je to bilo prije. Grad se nalazi u jednom pozitivnom zamahu. Dio sam sustava lokalne samouprave i mogu reći da se puno radi kako na razvoju komunalne infrastrukture, tako na poboljšanju životnog standarda stanovnika grada Ploča i da je dobrodošao svatko tko želi biti dio toga ili na bilo koji način tome doprinijeti.

Razgovarala: Eleonora Doboš