IzdvojenoZabava i kultura

POVIJESNO-GLAZBENA ZBIRKA OSNOVNE ŠKOLE Večeras otvorenje uz predavanja učiteljica Iride Oršulić i Adriane Kostanić Burić

0

I ove godine zadnji petak u siječnju obilježava se manifestacija „Noć muzeja“. Hrvatsko muzejsko društvo organizira je u Hrvatskoj od 2005. godine. I Osnovna škola “Vladimir Nazor” Ploče će se na simbolički način priključiti ovoj manifestaciji.

Tijekom prošlog mjeseca prikupljali su stare instrumente i predmete vezane za glazbenu kulturu. Cilj je bio stvoriti povijesno-glazbenu zbirku osnovne škole. Idejni začetnici su učiteljica Povijesti Adriana Kostanić Burić i profesorica klavira iz Glazbenog odjela Irida Oršulić. Učenici su imali zadatak raspitati se i istražiti kod kuće stare predmete vezane za glazbu.

Pojedini učenici su donirali stare instrumente za stalnu zbirku Povijesno-glazbenu školsku zbirku koja će biti trajno izložena u Glazbenom odjelu osnovne škole (Pučko otvoreno učilište), a pojedini su posudili za privremeni postav. Tako su učenici, uz svoje učiteljice, istraživali glazbene predmete, istraživali njihovu starost, tko ih je, gdje i kada koristio.

Izložbu je upotpunila i učiteljica Glazbene kulture Helena Decovski Ćavar s instrumentima starijeg razdoblja škole te starim udžbenicima iz Glazbene kulture.

Otvorenje izložbe Povijesno-glazbene školske zbirke bit će simbolički na Noć muzeja 27. 1. 2023. u 18 sati. Uz predavanja učiteljica Iride Oršulić i Adriane Kostanić Burić, u sklopu programa otvaranja izložbe bit će zanimljiva likovna radionica uz vodstvo učiteljice Likovne kulture Marije Čupić-Sente.

“Svi ste dobrodošli uveličati otvorenje naše skromne zbirke za koju se nadamo da će svake godine biti sve veća. Ovim putem želimo pozvati i ostale građane ukoliko imaju stare instrumente, note ili druge predmete vezane za glazbu, da mogu donirati i tako obogatiti našu školsku zbirku koja će koristiti i učenicima u nastavnom procesu, ali i gradu kao trajna zbirka glazbene povijesne baštine” – stoji u pozivu osnovne škole.

Foto: ilustracija/arhiva