IzdvojenoZabava i kultura

Poštovane žene, sretan vam Dan žena – kako današnji tako i svi ostali

0

tička i društvena dostignuća pripadnika ženskog spola.

Prvi Dan žena je obilježen 28. veljače 1909. u SAD-u deklaracijom koju je donijela Socijalistička partija Amerike. Između ostalih važnih povijesnih događaja, njime se obilježava i požar u tvornici Triangle Shirtwaist u New Yorku 1911. godine kada je poginulo preko 140 žena.

Međutim, u mnogim komunističkim državama taj je praznik izgubio svoju ideološku osnovu i postao prilika muškarcima za iskazivanje ljubavi i poštovanja prema pripadnicama suprotnog spola, posluživši kao svojevrsni amalgam Majčinog dana i Valentinova u zapadnim državama.

Međutim, 8. ožujak nije Majčin dan, nije dan samo za proslave, dan za cvijeće i svečane večere. Međunarodni dan žena je dan za prisjećanje na sve žene koje su sudjelovale u ženskim pokretima diljem svijeta, dan je to pobune, prkosa i ustrajnosti u ostvarivanju ženskih prava.

Nekad je Dan žena bio praznik po mnogima veći i od Nove godine. U “onim vremenima” feštalo se toga dana na svakom koraku – po poduzećima, restoranima, lokalima. Danas je zapravo samo djelić toga šušta preuzelo Valentinovo.

Danas mnoge organizacije u svijetu, obilježavaju Međunarodni dan žena, a neke se nastoje izboriti da postane državnim praznikom.

Klik Ploče ovim putem svim ženama čestita njihov dan!