GradIzdvojeno

POSJETILI SMO NAŠE ŠKOLARCE: Besplatan obrok u školama je pun pogodak!

0

Početkom drugog polugodišta u svim osnovnim školama diljem Hrvatske svi učenici su dobili besplatni obrok.

Besplatni obroci financirani su iz državnog proračuna, a svi učenici su tijekom odmora dobili mliječni obrok, koji se sastoji od sendviča, voća, peciva, mlijeka ili jogurta, odnosno obroka koji ne zahtijeva kuhanje.

Danas smo posjetili Osnovnu školu Vladimir Nazor Ploče tijekom odmora te smo razgovarali s učenicima i ravnateljicom Tihanom Pažin koja nije skrivala zadovoljstvo uvođenja mliječnog obroka i u pločansku školu.
Otkrila nam je kako će se jelovnik prilagođavati ovisno o sezoni određenog voća i povrća, namjeravaju uvesti salate kao obrok, naravno us poštivanje zadanog normativa.

Pločanska osnovna škola koju pohađa 447 učenika, od toga 16 u područnoj školi Rogotin, mliječne obroke nabavljati će isključivo putem lokalnih dobavljača, čime će uvelike doprinijeti i dobroj suradnji putem koje će kroz određene mjesece zajedno doći do najprihvatljivijih namirnica za djecu.

Na pitanje ravnateljici na koji način namjerava zadovoljiti sve propisane norme, koje ujedno uključuju i topli obrok, odgovara da situacija zasada ostaje na tome da je organiziran mliječni obrok, ali se ide prema tome da se objekt, odnosno škola, prilagodi na način nadogradnje da bi se stekli adekvatni uvjeti za kuhinju i blagovaonicu, s tim da bi u tom slučaju nastava bila samo u jednoj smjeni, što bi značilo da se trebaju stvoriti uvjeti za objed svih 447 učenika.

Nadamo se u skoroj budućnosti da će se taj projekt ostvariti ne samo u našoj, već i u svim školama u Republici Hrvatskoj, kako bi svako dijete dobilo pravo na topli obrok.

Do tada sve pohvale našoj školi, koja je unatoč svim preprekama omogućila djeci mliječni obrok te uvela kulturu doručka, kao najvažnijeg objeda u danu, s kojim su više nego zadovoljni svi učenici pločanske škole.