0

Nakon više godina u dolini Neretve bi mogao biti riješen problem napuštenih domaćih životinja. Naime vijećnici Gradskog vijeća Grada Opuzena donijeli su odluku o odabiru onih koji će skupiti i zbrinuti napuštene i izgubljene životinje. Procjenjuje se da ih ima preko pet stotina i do sada su neretvanskim poljoprivrednicima nanijele veliku materijalnu štetu, posebno na području Opuzena i Kule Norinske, piše portal Južni.

Radi se o nezbrinutim životinjama, uglavnom bez oznaka, koje u čoporima lutaju i prave problem poljoprivrednicima. Ima tu krava, teladi, junadi te konja i magaraca.

Najveći broj tih sad već divljih životinja bile su dio stada jednog lokalnog poljoprivrednika, koji je i primao državne poticanje. Zbog čega ih je on pustio ne želeći se više baviti njima, sa sigurnošću se ne zna, ali je poznato da je već i prije u svom stadu imao neoznačenih grla stoke.

Želeći riješiti taj problem ministrica poljoprivrede Marija Vučković donijela je u listopadu 2021. godine rješenje o odstrelu tih životinja, što se izazvalo reakcije udruga koje brinu o životinjama. Prijedlog tih udruga bio je da se životinje ne ubijaju već da lokalna zajednica organizira prikupljanje napuštenih životinja.

Više pročitajte na linku.

 

Više u kategoriji Izdvojeno