IzdvojenoRegija

PO ČEMU ĆEMO PAMTITI 2022.? Otvoren Pelješki most, godina velikih investicija, ali i velikih tragedija..

0

Prethodna godina za našu obalu ostat će zapamćena po povijesnim trenutcima, ali i velikoj tuzi. Zadarska županija, Šibensko-kninska, Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska pamtit će je po političkim zavrzlamama, tradicionalnim manifestacijama ali i važnim gubitcima. Ipak, ono što je zajedničk dalmatinskim županijama je jedna stvar- ‘spasili’ smo se od strogih korona mjera. No, nakon toga su uslijedile druge poteškoće kojima se svaka od navedenih županija morala nositi. Ipak, nije sve tako crno…

U nastavku vam donosimo pregled najvažnijih događaja u 2022. godini u našoj županiji koju je smo pripremili uz pomoć Dalmacije danas:

DNŽ: Godina puna sjajnih vijesti – Spojen Pelješki most, ali i velikih tragedija.

Dubrovčani su dobili novog biskupa. Obredom biskupskog ređenja tijekom euharistijskog slavlja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, 22. siječnja, 2022, zaređen je novi dubrovački biskup mons. Roko Glasnović.

Pronalazak Petra Marčinka nakon 30 godina bila je glavna tema u malom mjestu pored Dubrovnika. Naime, Pomorac Petar Marčinko (69)  iz Čepikuća je nestao prije 30 godina te je pronađen živ u Španjolskoj. Jedni sumnjaju na bijeg od kamatara, drugi su mislili da je odavno mrtav…

Početkom godine, Dubrovčane je posebice razveselio jedan događaj koji se godinama tradicionalno obilježava. 3. veljače, proslavili su zaštitnika svog grada, sv. Vlaha. Tom prigodom organizirana je velika Festa, procesija i euharistijsko slavlje.

U ožujku tragični događaj stanovnike Ploča zavio je u crno. 16-godišnjak je usmrćen na putu do škole, dok je druga žrtva ubijena oko 8 sati na svom radnom mjestu. Obje žrtve su ubijene s više hitaca. U Pločama je proglašen Dan žalosti.

“Izrazito sam žalostan zbog tragedije koja nas je danas sve potresla. Ploče su mirna sredina, koja na ovakve događaje nije navikla. Nadam se da ćemo kao društvo prihvatiti isključivo institucionalni put rješavanja otvorenih pitanja i apsolutno odbaciti nasilje kao metodu” – izjavio je nakon strašne tragedije pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.

U prometnoj nesreći koja se u listopadu dogodila u Dubokoj Ljutoj smrtno je stradao fra Ivan Kramar, gvardijan Franjevačkog samostana u Pridvorju i policijski kapelan.

2022. godinu ćemo pamtiti po važnom povijesnom događaju – Hrvatska je spojena! Povijesno spajanje posljednjeg dijela Pelješkog mosta održano je 29. srpnja u kasnim večernjim satima. Došla je većina članova Vlade, ali ne i predsjednik Republike. Nešto nakon 23 sata spojen je posljednji segment mosta.

Održan je 25. Maratonu lađa na Neretvi, od 30 ekipa lađara iz Hrvatske i inozemstva koji su se natjecali za štit kneza Domagoja u utrci od Metkovića do Ploča, pobijedila je ekipa Zagreba. Na kraju su pobjednicima uručene medalje, a nebo iznad Neretve obasjao je spektakularni vatromet.

U svibnju je u Dubrovniku otvoren prvi tamošnji gay bar – Milk. Na otvaranju su se okupile brojne poznate face, a kuma kluba je Gianna Apostolski koja je nasmijana pozirala s gostima. Na otvaranju je nastupila Ana Rucner, a na događaj ljeta u Dubrovnik stigli su i Matija Vujica, Andrija Seifried i brojni drugi. Nakon nekoliko dana od otvorenja, pala je i prva prosidba.

Dubrovački vatrogasci u kolovozu su ugasili su požar, ali izgubili su prijatelja i kolegu. Goran Komlenac (42), jedan od vatrogasaca s najduljim stažem u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Dubrovački vatrogasci, izgubio je život dok se s još stotinjak kolega vatrogasaca iz Dubrovačko-neretvanske županije borio s vatrom koja je divljala otvorenim prostorom na području Orašca – Gromače kod Zatona Dubrovačkog.


Spomenut ćemo i velike sportske uspjehe koje su ostvarili pločanski sportski kolektivi u 2022. godini. Tu prvenstveno mislimo na sjane rezultate naših nogometaša i rukometašica. Jadran je osvajanjem 3.HNL-jug ostavrio povijesni uspjeh i plasirao se u jedinstvenu 3. ligu HNL-a u kojoj je nastavio sa sjajnim izvedbama osvojivši titulu jesenskog prvaka novoosnovanog natjecanja. Rukometašice Dalmatinke su sjajnim plasmanom u 1. HRL za žene osigurale europski iskorak, prvi takav u svojoj povijesti. Protivnik na drugoj strani bile su cure iz RK Železničara Inđija (SRB).

Odlične rezultate ostvarili su i pločanski šahisti povratkom u drugu ligu kao i malonogometaši Porto Tolera koji su jesenski prvaci 2.HMNL jug.

Također, vrijedi spomenuti i velike infrastrukturne radove na području grada, prvenstveno mislimo na projekt Aglomeracije, koji uvelike utječu na kvalitetu života građana Ploča ali koji ipak, uz određene poteškoće, napreduju te se nadamo da će u periodu koji je ispred nas dovesti do poboljšanja razine usluge i kvalitete življenja.