0

“Plavi ponedjeljak” svake godine pada na treći ponedjeljak u siječnju. Naziva se najdepresivnijim danom u godini, za koji su zaslužni ružno vrijeme, postblagdansko zatišje, loše financijsko stanje i nedostižne novogodišnje odluke.

No je li Plavi ponedjeljak zaista najtužniji dan u godini? Izraz je prvi skovao psiholog i motivacijski govornik Cliff Arnall 2004. godine, nakon što mu se britanska turistička tvrtka Sky Travel obratila da smisli formulu za određivanje najdepresivnijeg dana u godini. Plavi ponedjeljak kasnije je postala glavna misao reklamne kampanje Sky Travela pomno osmišljene da potakne rezervacije za odmor koji bi “ublažili beznađe Plavog ponedjeljka”.

S druge strane, znanstvena i akademska zajednica složno je odbacila Arnallovu formulu.

“Zimska potištenost prirodna je reakcija na završetak blagdanskih proslava, ali pogrešno je pretvaranje normalnih osjećaja u neki oblik ‘akutne depresije’ poput Plavog ponedjeljka”, rekao je za LiveScience Craig Jackson, profesor psihologije na Birmingham City University. “Etika je definitivno upitna. Ne postoje vjerodostojna istraživanja koja dokazuju da je Plavi ponedjeljak depresivniji od bilo kojeg drugog dana u godini”, dodao je.

Zdravstveni pokazatelji kao što su smrtnost, odsutnost zbog bolesti, psihijatrijski morbiditet i ‘crne misli’ ne pokazuju povećanje u trećem ponedjeljku siječnja u usporedbi s ostalim danima u siječnju.

Marketinški trik

“Jedini razlog zašto se ovaj dan može smatrati depresivnijim od ostalih je zato što mainstream mediji naglašavaju Plavi ponedjeljak i zato se može pojaviti učinak samoispunjavajućeg proročanstva. Ljudi moraju znati da to nije znanstvena činjenica”, objasnio je Jackson. Plavi ponedjeljak, dakle, treba smatrati marketinškom trikom.

Kritičari Arnallove formule čak sugeriraju da bi koncept Plavog ponedjeljka mogao biti štetan za neke ljude.

“Svakako je etički dvojbeno koristiti trik kojim se pokušava navesti nekoga da vjeruje da im je suđeno da se osjećaju loše kada je to potpuno nepotrebno. Još je gore to što pojam Plavog ponedjeljka može zavarati osobe koje se nose s problemima mentalnog zdravlja i suicidalnim mislima jer mogu pogrešno misliti da im je suđeno da se osjećaju depresivno na taj dan ili pretpostaviti da će se osjećati bolje kad prođe Plavi ponedjeljak”, smatra Jackson.

Stručnjaci su složni da banaliziranje našeg razumijevanja depresije i lošeg raspoloženja ne donosi ništa dobro. Predlažu da ubuduće ignorirate Plavi ponedjeljak i sve što bi on navodno trebao donijeti.

Više u kategoriji Zabava i kultura