IzdvojenoSport

ŠEST GODINA DOMINACIJE Stablina najbrža u Opuzenu, Zagreb drugi, Slivno treće

0

U Opuzenu su se danas vozile brzinske trke lađa, adrenalinsko nadmetanje na kojemu se lađari bore za što bolje startne pozicije na Maratonu lađa. Ovo natjecanje tradicionalno se vozi za kup Slobodne Dalmacije, a tri prvoplasirane ekipe ponijele su pokale Slobodne te izabrale najbolja mjesta na startu 26. Maratona lađa ispod mosta u Metkoviću.

Kup Slobodne Dalmacije na brzinskim utrkama lađa u Opuzenu pripao je lađarskoj ekipi Stabline. Oni su najbrže izveslali lađarsku rutu od Mosta do Brane na Maloj Neretvi pa su tako imali privilegiju među prvima izabrati najbolje startne pozicije na subotnjem 26. po redu Maratonu lađa na Neretvi.

Pobjednički pokal ekipi je uručio Jadran Kapor, direktor razvoja lokalnih i specijaliziranih izdanja,  Hanza Media d.o.o. Drugi su bili lađari Zagreba, a treći lađari Slivna.

Start je ispod starog mosta u Opuzenu do bove koja je postavljena kod brane. Sama utrka traje oko jedne minute. Možda i više ovisno o ekipi i trenutačnoj situaciji na vodi. Lađari stalno voze jednu lađu čime su sve ekipe izjednačene, dok će za zagrijavanje neposredno prije natjecanja lađarima biti na raspolaganju nekoliko lađa-pojasnio je Pavo Delija iz udruge lađara Neretve.

Pobjednik Kupa Slobodne Dalmacije imao je čast izabrati startno mjesto na Maratonu lađa po svojoj vlastitoj procijeni za koje smatra da je najbolje. Brzinskim trkama je prethodila Sveta misa za sve lađare i lađarice u opuzenskoj crkvi Svetog Stjepana. To je novina u odnosu na prethodne godine za koju se u udruzi lađara Neretve nadaju da će postati tradicionalna.

Na 26. Maratonu lađa na Neretvi koji će se voziti u subotu 12. kolovoza sudjelovati će 29 lađarskih ekipa, (19 iz doline Neretve, 8 sa kontinenta te dvije ekipe iz inozemstva) koje će zaveslati na Neretvi od Metkovića do Ploča na stazi dugoj 22.5 kilometara.

Foto Božo Radić/Cropix

Stanislav Soldo/Dubrovački vjesnik