Regija

PLANIRATE DOČEK NOVE NA OTVORENOM? Donosimo detaljnu prognozu vremena

0

Neke bi mogao iznenaditi podatak da je usprkos obilnim oborinama koje su većinom pale u prvom dijelu prosinca, ova godina trenutno treća najsušnija u službenoj povijesti mjerenja na postaji Split Marjan.

Naime, od početka godina do danas je palo 526,6 litara kiše po kvadratnom metru, što trenutno ovu godinu čini trećom najsušnijom od početka službenih meteoroloških mjerenja. Samo jedna litra već bi bila dovoljna da “padnemo” na četvrto mjesto “all-time” ljestvice, za što postoji mogućnost.

U svakom slučaju, posljednja tri dana 2022. godine u Dalmaciji će proći u znaku juga, natprosječne topline, povremenih oblaka i vrlo rijetke kiše. Ipak, nešto bolje vijesti stižu za novogodišnju noć i osobito prve dane 2023, prognozira Rade Popadić za Dalmaciju danas.

Kako smo ranije pisali, zime u našem dijelu Europe sljedećih desetak dana neće biti. Na žalost onih koji planiraju u potragu za snijegom u planinama, u Hrvatskoj ga nema niti u najvišem gorju, a u susjednim zemljama snijega ima uglavnom iznad 1.900 metara, što je iznimno visoko za dio godine. Stanje se neće promijeniti niti sljedećih desetak dana.

Četvrtak će biti promjenjiv s izmjenama sunčanih i oblačnih razdoblja. Iako će u većini predjela biti suho, lokalno će biti malo kiše, osobito u sjevernoj Dalmaciji. Ujutro će zapuhati slabo jugo koje će popodne brzo jačati, a navečer će na moru biti jakih udara. Minimalne jutarnje temperature zraka u Zagori do 5 do 9°C, uz obalu i na otocima od 9 do 12°C. Najviše dnevne temperature od 11 do 16°C.

Petak donosi pretežno oblačno vrijeme. Iako će najviše vremena biti suho, povremena kiša najčešća će biti u sjevernoj Dalmaciji. Puhat će umjereno do jako jugo. Jutarnje temperature zraka u porastu, najviše dnevne od 12 do 16°C.

U subotu, na Staru godinu, oblačnije će biti u prvom ujutro, tek ponegdje uz mogućnost slabe kiše. U drugom dijelu dana postupno razvedravanje. Jugo će slabiti, danju i potpuno prestati.

U novogodišnjoj noći bit će poluoblačno, ponegdje i pretežno vedro i suho. Tek ponegdje u Zagori može biti magle. Dobra je to vijest za sve koji će Novu godinu dočekali na otvorenom. Vjetar će biti slab ili će biti tiho. Temperature zraka u ponoć varirat će od 5°C ponegdje u Zagori do 12°C ponegdje na otocima.

Nedjelja, prvi dan 2023. godine, ali i ponedjeljak, proći će u znaku pretežno vedrog vremena, u kotlinama Zagore moguća je jutarnja magla. Vjetar slab ili će biti tiho. Jutarnje temperature bit će u blagom padu, a najviše dnevne znatno više od prosjeka za dio godine, od 12 do 17°C.