IzdvojenoPolitika i gospodarstvo

PEĐA GRBIN U PLOČAMA: “Pacijenti ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na vrijeme”

0

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin danas je u Pločama sudjelovao na Županijskom odboru SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije, gdje se osvrnuo na problem nedostupnosti zdravstvene zaštite.

“Postoje određeni dijelovi Hrvatske koji imaju problem dostupnosti zdravstvene zaštite na otocima, ali to postoji i ovdje u dolini Neretve, kao primjerice i u sjeverozapadnoj Istri i u brojnim drugim dijelovima Hrvatske. Nažalost, u zadnje vrijeme i u Zagrebu, gdje je zbog potpune neorganiziranosti i nesposobnosti Ministarstvo zdravstva došlo do toga da se gotovo sve bolnice obnavljaju u isto vrijeme i nastaje potpuni kaos koji rezultira time da pacijenti ne mogu dobiti adekvatnu zdravstvenu zaštitu na vrijeme.

Istaknuo je da je to problem sustava koji počiva prije svega na Ministarstvu zdravstva, a onda i na županijama koje bi se trebale brinuti o potrebama pacijenata, ali isto tako i zdravstvenih radnika, liječnika, medicinskih sestara, medicinskih tehničara i svih drugih koji rade u sustavu zdravstvene zaštite.

“Oni ne samo da su potplaćeni, već su zbog neorganiziranosti sustava dovedeni u situaciju da često moraju crnčiti po cijele dane, a onda kada se dogodi propust za koji je odgovoran prije svega ministar koji nije u stanju ustrojiti svoje Ministarstvo, onda oni bivaju prozvani ovim putem odasvud iz Ploča. Želimo pozvati Ministarstvo da napokon počne raditi svoj posao”, rekao je Grbin.

Podsjetio je kako je prije dvije godine ministar Beroš rekao da je reforma zdravstva završila u ladici premijera Plenkovića, nakon čega je prije tri-četiri mjeseca stidljivo završila u saborskoj raspravi, a od tada ni traga ni glasa.

“Situacija u zdravstvu je sve gora. Zato sada pozivamo ministra i Vladu, ako ne žele otići, onda neka svoj posao rade, a to znači da prijedlog reforme zdravstvene zaštite mora što prije ugledati svjetlo dana, kako bi konačno znali na koji način ćemo građanima osigurati ono što im je sve potrebnije, a to je adekvatna zdravstvena zaštita. Nacija smo koja stari, kojoj zdravstvena zaštita postaje sve veći problem, a na ovakav način kako Beroš i njegova ekipa ili njihovi poltroni ovdje u županiji svoj posao ne rade, mi zdravstvo našim građanima osigurati ne možemo”, kazao je Grbin.

Gradonačelnik Ploča i predsjednik SDP-a Dubrovačko-neretvanske županije dr. Mišo Krstičević rekao je da Ploče imaju problem s nedostatkom pedijatra, iako ističe da je problem u primarnoj zdravstvenoj zaštiti mnogo veći.

“Upravo primarni liječnici obiteljske medicine su nešto za što ne vidimo kako će se riješiti. Pedijatra ćemo riješiti, premostit će se razdoblje dok ne dođe jedna doktorica, što se oduljilo zbog niza subjektivnih razloga. Puno je veći problem ostatak primarne zaštite. Svima je jasno da je to priča koja se ne može nadomjestiti dovođenjem jednog liječnika. Ploče su već sada u relativno nepovoljnom broju liječnika u odnosu na broju stanovnika. Što će tek biti kada ti ljudi odu u mirovinu”, rekao je Mišo Krstičević.