RegijaZabava i kultura

OŽIVLJENA POVIJEST Ratnici u ranom srednjem vijeku, od kliških uskoka do neretvanskih gusara

0

Kroz Program sufinanciranja Projekata oživljene povijesti i eksperimentalne arheologije na području Splitsko-dalmatinske županije za 2022. godinu Upravnog odjela za turizam i pomorstvo Splitsko-dalmatinske županije, a u sklopu nadolazeće izložbe „Chroatorum Bellatores – ratnici u ranom srednjem vijeku“ Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika, prezentirat će se dugogodišnji projekt arheološkog turizma Regnum Croatorum (započet 2013. godine), koji uključuje i manifestaciju oživljene povijesti Krunom hrvatskih vladara, do sada održavanu u: Solinu-Klisu, Podstrani i Kaštelima-Trogiru.

Riječ je o provedbi projekta oživljene povijesti i eksperimentalne arheologije na temu starohrvatske baštine u suradnji Splitsko-dalmatinske županije s Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu te Povijesnom postrojbom „Kliški uskoci“ i Udrugom studenata povijesti „Toma Arhiđakon“ kao začetnicima cjelokupnog projekta.

Ovim se projektom nastoji približiti kako domicilnom stanovništvu, tako i domaćim i stranim posjetiteljima, destinacije Srednje Dalmacije, kao i bogato kulturno-povijesno nasljeđe iz vremena starohrvatskih knezova i kraljeva na promatranom području, odnosno revalorizirati starohrvatske arheološke lokalitete na širem splitskom području.